Cartofi cu carne tocata si sos de tahini la cuptor

Timp de preparare 2 ore si 20 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Cartofi cu carne tocata si sos de tahini la cuptor

Tocam carnea impreuna cu patrunjelul, ceapa si azimele, la care adaugam sare si piper dupa gust. Amesteca bine compozitia pana devine o pasta omogena. Curatam cartofii si ii taiem rondele, apoi ii prajim in ulei, iar dupa ce i-am curatat, taiem solzii de peste. Folosim o tava mai mare, in care punem uleiul de masline, ceapa, cartofii prajiti, apoi punem carnea tocata, pe care in prealabil am intins-o pe o folie de marimea tavii, punand-o peste stratul de cartofi. (Vezi și pozele) Stratul de carne nu trebuie să fie prea gros deoarece carnea se va micșora după gătire. Se toarnă sucul de carne până acoperă complet carnea și se ornează cu câteva felii de roșii.Cantitatea de apa trebuie sa fie suficienta, astfel incat atunci cand scoatem tava din cuptor sa ramana suficienta zeama pentru a o amesteca cu sosul tahini. Dupa ce ai adaugat sucul verifica daca este suficient de sarat si dam tava la cuptorul preincalzit pentru 30 de minute. In acest timp pregatim sosul tahini. Se amestecă, tahini cu iaurt, suc de lămâie și sare după gust. După ce carnea este bine fiartă se scoate tava din cuptor și se toarnă zeama rămasă (fierbinte) peste sosul tahini, se amestecă bine sosul și se toarnă peste stratul de carne și se agită puțin tava pentru a omogeniza sosul și zeama a lasat in tava, apoi se coace cca 5 minute, doar sa fiarba cateva clocote pentru a obtine un gust de tahini intreaga compozitie. Nu dureaza mult sa fiarba pentru ca sosul va fi taiat si va avea aspect de branza (coraslit, taiat).Se serveste fierbinte, fie cu paine, fie cu garnitura de orez, alaturi de muraturi. Am facut orez "bob cu bob" cu taitei, care a iesit foarte bun. Voi scrie și cum să prepar orezul pentru cei care gătesc mai puțin orez. Prepararea garniturii de orez „bob cu bob”:Spălați orezul în 2-3 ape, apoi înmuiați-l timp de 15 minute. După ce ați înmuiat orezul, strecurați-l în apă. Pentru unele preparate care necesită o garnitură de orez înainte de a prăji puțin orezul, se prăjesc mai întâi câteva linguri de tăiței mici, care dau un aspect frumos orezului și bineînțeles un gust deosebit și apoi se pun peste tăiței. cand orezul este bine scurs adaugam vegeta, sarea si cardamomul si mai lasam sa se invarta un minut cu o lingura de lemn, apoi dam apa clocotita la fiert la foc mic. Daca aveti la dispozitie puteti pune o tableta sub tigaie pentru ca flacara sa nu fie prea mare. Cu cât focul este mai mic, cu atât orezul va ieși mai bine...! Orezul se fierbe destul de repede in maxim 15-20 de minute. Cantitatea de apă necesară pentru orezul „bob cu bob”, pe care o folosesc:- la fiecare pahar de orez inmuiat am pus cate un pahar cu apa fiarta; dacă orezul a fost înmuiat o perioadă mai lungă de timp va trebui să reduceți cantitatea de apă. Nu puneți orezul până la începutul când se adaugă apa și orezul a început să fiarbă, apoi lăsați-l până se gătește singur. Este o mancare gustoasa si aromata din sos tahini. iti doresc pofta buna! Specific: Iordania

Ingrediente Cartofi cu carne tocata si sos de tahini la cuptor

Umplutura:

-700 g carne vita

-1 legatura de patrunjel curatat si spalat

-1 ceapa mica

-sare si piper dupa gust

-o felie de paine neagra inmuiata in apa

Compozitia:

-5-6 cartofi mijlocii

-2 cepe mijlocii

-3-4 linguri ulei de masline

-2 rosii mijlocii taiate felii subtiri

-1 litru zeama de carne(sau 1litru de apa si 3-4 linguri vegeta)

-sare si piper dupa gust

Sos de tahini:

-150ml tahini

-zeama de la o lamaie

-4-5 linguri iaurt

-sare dupa gust

Garnitura de orez:

-300g orez bob cu bob sau basmati

-4-5 linguri de fidea fina

-o lingurita cardamom macinat fin

-o lingura vegeta

-3-4 linguri ulei masline

-apa fiarta pentru orez

Categorii