Desert prajitura 13 ianuarie

Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert prajitura 13 ianuarie

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura 13 ianuarie

 

13 ian are mai multe semnificatii pentru mine, asa ca am hotarat sa ''botez'' prajitura asta 13 ianuarie.Aveam cateva idei in cap dar nimic concret pana m-am apucat sa o fac.

Blat cu banane ( tava 35/26 cm) 2 oua 175 g zahar 75 ml ulei 130 g iaurt grecesc 10% grasime 3 banane coapte cca 250 g esenta de vanilie 30 g cacao 120 g faina 1/2 lingurita praf de copt Blat alb ( tava 35/26 cm) 3 oua 90 g zahar 90 g faina 25 ml ulei 30 ml lapte dulce 3,5% grasime zeama de lamaie Crema cu ness 300 g unt cu 82% grasime 230 g lapte condensat 3 lingurite ness 100 g ciocolata alba Callebaut 100 ml smantana pentru frisca 36% grasime Frisca 400 ml smantana frisca cu 36% grasime 5 pliculete zahar vanilat Decor ciocolata alba callebaut ness

Blat cu banane :Intr-un castron am amestecat ouale cu zaharul si esenta de vanilie, am adaugat uleiul, iaurtul si bananele pasate bine, am omogenizat totul, apoi am adaugat amestecul de faina, cacao si praf de copt, cernute. Am tapetat cu hartie tava ( 35/26 cm), am o tava care nu are peretii inalti, am intins aluatul in tava si am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 25 min. Am scos blatul din tava si l-am lasat sa se raceasca.

Blat alb : Intr-un castron am mixat albusurile cu un praf de sare, am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Am incorporat galbenusurile cu miscari lente, apoi am cernut faina si am omogenizat, la final am adaugat uleiul si laptele pe care le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat tava ( 35/26 cm) cu hartie de copt, am intins aluatul in tava si am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 20-25 min. Am scos blatul din tava si l-am lasat la racit.

Crema de ness: Intr-un castron de inox am pus untul la temperatura camerei, l-am mixat cateva min apoi am adaugat laptele condensat si ness-ul si am mai mixat cateva min, nu va speriati daca are aspect taiat isi revine. Separat am pus la topit ciocolata cu smantana pentru frisca pe baie de abur, apoi putin cate putin am incororat-o in crema de unt, mixand cate 1-2 min dupa fiecare tura de ciocolata topita. 

Frisca : Smantana pentru frisca rece de la frigider am pus-o intr-un vas inalt, am adaugat zaharul vanilat si am mixat pana am obtinut o frisca ferma.

Asamblare: Am dezlipit blaturile de pe hartia de copt, le-am suprapus si am taiat uniform marginile. Am asezat blatul cu banane pe un platou, am intins o parte din crema de ness, am oprit si pentru decor,am nivelat uniform crema, apoi am asezat blatul alb, peste care am pus frisca batuta , am nivelat apoi am sectionat prajitura in 32 pe parti egale ( am masurat prajitura si apoi am impartit in asa fel incat sa-mi iasa bucati aproximativ egale). Fiecare bucata in parte am ornat-o cu crema de ness, am pus si cate o pepita de ciocolata alba si am presarat ness .

Ingrediente Desert prajitura 13 ianuarie

Blat cu banane ( tava 35/26 cm)

2 oua

175 g zahar

75 ml ulei

130 g iaurt grecesc 10% grasime

3 banane coapte cca 250 g

esenta de vanilie

30 g cacao

120 g faina

1/2 lingurita praf de copt

Blat alb ( tava 35/26 cm)

3 oua

90 g zahar

90 g faina

25 ml ulei

30 ml lapte dulce 3,5% grasime

zeama de lamaie

Crema cu ness

300 g unt cu 82% grasime

230 g lapte condensat

3 lingurite ness

100 g ciocolata alba Callebaut

100 ml smantana pentru frisca 36% grasime

Frisca

400 ml smantana frisca cu 36% grasime

5 pliculete zahar vanilat

Decor

ciocolata alba callebaut

ness

Categorii