Desert tortul Fructele marii

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tortul Fructele marii

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tortul Fructele marii

 

De mult timp plănuisem să fac acest tort, cu singurele fructe de mare pe care le mănânc și chiar cu mare plăcere... Iată că în week-end-ul care a trecut am atins și acest obiectiv. Pentru a reprezenta nisipul de pe plajă am folosit biscuiți răzuiți și zahăr brun, iar din loc în loc ornamente galbene. Pentru a reprezenta marea nu am folosit colorant alimentar albastru, întrucât mie mi se pare că marea are și nuanțe verzui, nu numai albăstrii și uneori razele soarelui sclipesc în valurile unduitoare. Așa că că am folosit bombonele decor albastre sau verzi, iar pe alocuri, steluțe galbene. Această opțiune decorativă a însemnat cam multă bătaie de cap, să aleg bombonelele verzi și albastre dintre cele multicolore, de parcă aș fi ales macul de nisip. Fructele de mare sunt peste tot, pe plajă, sau în mare și fac deliciul și frumusețea acestui tort delicios și aromat. Ceea ce a dat gustul excelent al tortului nu a fost doar crema de ciocolată albă cu mascarpone și unt, ci și aromele folosite, ca și blatul cu nucă rumenită. În final a ieșit unul din cele mai bune torturi pe care le-am făcut.

 

INGREDIENTE
Pentru blat: 6 ouă 150 grame de zahăr tos 100 grame de făină albă 75-100 grame de nuci rumenite, măcinate 1 linguriță de praf de copt 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat Pentru cremă: 250 grame de mascarpone 250 grame de ciocolată albă 200-250 grame de unt (peste 80% grăsime) 1 linguriță de esență de vanilie 1 linguriță de esență de rom Pentru sirop: 150 ml de apă 4 linguri încărcate de zahăr tos 1 linguriță de esență de rom Pentru decor: 4-5 biscuiți răzuiți 1-2 linguri de zahăr brun ornamente decor ciocolată belgiană (fructe de mare)

Mai întâi se face blatul, de preferință cu o zi înainte. Pentru aceasta se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu praful de sare, până ce ia volum, după care se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat. Când compoziția a luat volum și nu se mai simte zahărul, se adaugă pe rând gălbenușurile și se mixează întruna, pentru omogenizare. La urmă se adaugă în ploaie făina albă, amestecată cu praful de copt și în sfârșit nuca rumenită și măcinată.

Când compoziția este omogenă, se oprește mixarea și se toarnă în forma de copt. Se dă blatul la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos. Atunci se oprește focul, iar blatul se mai lasă puțin în cuptor, până ce se mai răcorește puțin, după care se scoate și se lasă până a doua zi, când se taie în trei straturi/foi egale.

Se face crema de ciocolată albă cu mascarpone și unt după rețeta:

https://www.bucataras.ro/retete/crema-de-ciocolata-alba-cu-mascarpone-si-unt-93792.html

Când crema este gata, se dă la frigider, până la montarea tortului.

Se face un sirop din: apă și zahăr, iar când este ușor legat, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, după care se adaugă esența de rom.

Se însiropează prima foaie de blat, se unge cu cremă, se suprapune cea de-a doua foaie de blat, se însiropează, se unge cu cremă și apoi se acoperă cu ultima foaie de blat, care se însiropează și ea cu siropul rămas. Se unge tortul cu crema rămasă, deasupra și de jur împrejur.

Pe o jumătate a tortului se presară biscuiți răzuiți în prealabil pe răzătoarea fină și apoi se presară zahăr brun. Pe cealaltă jumătate a tortului se presară ornamente albastre și verzi. Apoi se presară pe alocuri steluțe galbene. În final, se decorează tortul cu fructe de mare din ciocolată.

Se dă tortul la frigider pentru câteva ore, după care se poate porționa și servi. Se păstrează la frigider, până ce se termină.

Ingrediente Desert tortul Fructele marii

Pentru blat:

6 ouă

150 grame de zahăr tos

100 grame de făină albă

75-100 grame de nuci rumenite, măcinate

1 linguriță de praf de copt

1 praf de sare extrafină

1 plic de zahăr vanilinat

Pentru cremă:

250 grame de mascarpone

250 grame de ciocolată albă

200-250 grame de unt (peste 80% grăsime)

1 linguriță de esență de vanilie

1 linguriță de esență de rom

Pentru sirop:

150 ml de apă

4 linguri încărcate de zahăr tos

1 linguriță de esență de rom

Pentru decor:

4-5 biscuiți răzuiți

1-2 linguri de zahăr brun

ornamente decor

ciocolată belgiană (fructe de mare)

Categorii