Afinata de casa

Reteta culinara din categoria Bauturi. Specific Romania. Cum sa faci Afinata de casa

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Afinata de casa

 

Afinele sunt fructe de pădure sau de cultură, de culoare albastră, foarte bogate în antioxidanți și vitamina C. Atât frunzele cât și fructele au proprietăți astringente datorită taninului pe care-l conțin. Au acțiune antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică. Se recomandă în diabet (scade nivelul zahărului din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție), parazitoze intestinale, infecții urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic precum și în reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde. Frunzele intră în compoziția ceaiului dietetic. Afinele se consumă atât în stare proaspătă cât și congelate. Se folosesc la prepararea afinatei, o băutură alcoolică foarte apreciată, precum și la prepararea unor dulciuri. Dar mare atenție, afinata trebuie consumată cu moderație ca să nu ne îmbătăm. Ca și vișinata, afinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie mai tare de 30-40 de grade, maxim. Este extrem de important să se folosească alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine afinata.  Se lasă la macerat cam 2-3 săptămâni, în cămară la răcoare și întuneric, după care se mai poate adăuga țuică, pălincă sau vodcă fără arome, după buget și preferință. Se păstrează foarte bine în cămară, la întuneric. Fructele rezultate în urma preparării afinatei pot fi consumate așa sau pot fi folosite la prepararea unor prăjituri.  Din ingredientele de mai jos au rezultat 4,5 l de afinată, pe care am pus-o la cămară, în 9 sticle (de 500 și 700 ml).

Ingrediente Afinata de casa

3 kg afine

1,5-2 kg zahăr

2,5 l de alcool dublu rafinat de minim 60 grade

zeama de la o lămâie (opțional)

Categorii