Challah, paine evreiasca

Reteta culinara din categoria Piine. Specific Israel. Cum sa faci Challah, paine evreiasca

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Challah, paine evreiasca

 

Aceasta este o pâine specială, pentru sabat și pentru sărbătorile religioase evreiești. Am vrut s-o fac din curiozitate, dar și pentru că îmi era dor de foștii mei colegi de școală și de liceu, de fosta mea învățătoare și de foștii mei profesori, de foștii vecini și de prietenii mei actuali, stabiliți de mult timp în Israel, toți evrei pe care i-am cunoscut foarte bine și pe care i-am apreciat mult. După ce am făcut această pâine pot spune că este exact pe gustul meu: dulce și fină, asemeni unui cozonac de-al nostru, fără umplutură. Și nici nu este de mirare, date fiind ingredientele folosite. Challahul poate fi împletit în trei, sau în cinci. Am ales să împletesc în cinci această pâine specială, gândindu-mă ca va fi mai interesantă astfel, dar adevărul este că împletitura o poate ”descentra” oarecum. Așa că altă dată, ca să nu mai am probleme de ”centrare”, o voi împleti în trei, mai puțin complicat și cu rezultate la fel de bune.

325 grame de făină 100 ml de apă rece 1 ou 2 gălbenușuri 2 lingurițe de miere de albine 15 grame de drojdie proaspătă 5 grame de sare extrafină 40 grame de zahăr tos 30 ml de ulei de floarea soarelui Pentru decor: 1 ou pentru uns semințe de susan (mac)

Se frământă un aluat din: făină, apă rece, oul întreg, gălbenușurile, mierea, drojdia mărunțită, zahărul tos și sarea. Când aluatul este ferm, se încorporează uleiul și apoi se lasă la dospit, timp de 45 de minute, acoperit cu un prosop de bumbac și într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

După acest interval de timp, se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată, se întinde o foaie cu grosimea de 6-7 mm, care se împăturește ca o foaie de hârtie și se lasă din nou la dospit 45 de minute, în aceleași condiții, până ce își dublează volumul.

Atunci se depune aluatul pe masă și se împarte în 3 sau 5 bucăți, în funcție de cum ați ales să faceți împletitura. Din fiecare bucată se fac șuvițe, cât mai netede, la suprafață și de grosimi similare. Pentru împletitura în cinci se procedează în felul următor:

Se pun șuvițele pe planșetă, prinse la capătul de sus, după care se începe împletirea, luând prima șuviță din dreapta și aducându-o în poziția a doua, din stânga. Apoi prima șuviță din stânga se aduce în poziția a treia și se răsucește cu șuvița a doua. Se reia împletirea cu prima șuviță din dreapta, care se trece pe deasupra celorlalte, până în poziția a doua din stânga, iar prima șuviță din stânga se trece în poziția a treia și se răsucește cu cea din poziția a doua. Astfel se continuă până la capătul șuvițelor.

Odată împletită, pâinea se pun în tavă (unsă, sau prevăzută cu hârtie de copt), se acoperă cu un prosop de bumbac și se lasă la dospit, până ce mai crește cu 50%. Atunci se unge cu ou (și mai bine, doar cu gălbenuș) se presară semințe (de susan, sau de mac) și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește, se coace și se rumenește frumos.

Ingrediente Challah, paine evreiasca

325 grame de făină

100 ml de apă rece

1 ou

2 gălbenușuri

2 lingurițe de miere de albine

15 grame de drojdie proaspătă

5 grame de sare extrafină

40 grame de zahăr tos

30 ml de ulei de floarea soarelui

Pentru decor:

1 ou pentru uns

semințe de susan (mac)

Categorii