O reteta combinata pe care am luat-o partial de pe net, partial adaptata imprejurarilor. De exemplu, am adaugat faina pentru ca-mi parea aluatul prea moale. Nu mai scriu in titlu ca sunt de casa, doar se subintelege :D
220 ml iaurt grecesc 10% grasime
110 ml lapte 3.5%
600 gr faina alba
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
2 lingurite rase drojdie uscata
1/2 plic praf de copt
1 ou
mix seminte susan alb +negru
Pentru inceput se amesteca laptele cu drojdia, zaharul si doua linguri din faina alba. Iaurtul trebuie scos din frigider si lasat sa fie la temperatura camerei. Laptele trebuie sa fie usor caldut ca sa poata activa drojdia. Veti observa ca in 10-15 minute deja lucreaza aluatul si apar bulele. Eu am preparat aluatul, framantat si dospit, in continuare cu ajutorul masinii de paine Tefal. Se introduce iaurtul, faina, sarea si praful de copt. Am setat masina pe programul nr .16 de framantare si dospire . Am lasat sa se dospeasca pana la terminarea programului, adica 75 minute. Am scos aluatul pe o folie de silicon si l-am framantat usor din nou. Se imparte aluatul in mod egal si se formeaza prin impachetare succesiva mici mingiute. Se asaza mingile astfel formate pe o tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut, cu ajutorul pensulei de silicon. Presarati deasupra mixul cu seminte de susan. Le-am pus la cuptor, la 60 grade C si le-am lasat sa mai creasca inca 40 minute . Se coc in cuptorul incalzit pana se rumenesc, la 210 grade C, timp de 10-15 minute si apoi se reduce temperatura la 180 grade C. In total coacera este tot cam 40 minute in total, depinde de cuptor. La sfarsitul coacerii se scoate tava din cuptor si se lasa chiflele sa se tempereze. Am obtinut 20 chifle de aproximativ 35 grame pentru ca aluatul a crescut frumos. Chiflele rumenite sunt crocante si foarte pufoase in interior. Pofta buna !!!