Colac impletit in 4

Reteta culinara din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Colac impletit in 4

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Colac impletit in 4

 

Pentru Paștele Blajinilor la care am fost ieri, la Botoșani, am făcut un colac mare, frumos, rumen, bine crescut și cu un gust foarte bun, din care am tăiat felii generoase și pufoase pe care le-am oferit, în principal rudelor alături de care am participat la acest eveniment tradițional la care țin foarte mult. A fost al treilea colac pe care l-am făcut, de această dată împletit în 4 (după ce am făcut colaci împletiți în 5 și în 6) pentru că această împletitură îmi place foarte mult. Paștele Blajinilor, în Moldova este o sărbătoare tradițională care are loc la o săptămână după Paștile ortodox. Creștinii merg în cimitire și după o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți, se duc la mormintele celor din familie, cu coșurile pline de cozonac, pască, ouă roșii, fructe, vin..., pentru a petrece câteva ore acolo unde s-au despărțit de cei dragi. În opinia populară, ”blajinii”, sunt cei dispăruți, dar sensul acestui cuvânt este, de fapt altul (mai multe informații, în articolul postat aici anul trecut:   https://www.bucataras.ro/articole/pastele-blajinilor-la-botosani-86532.html Deși este o pomenire a celor ”adormiți”, Paștele Blajinilor nu este o zi tristă, ci veselă, plină de optimism, căci prin Învierea lui Iisus Hristos și prin promisiunea că toți vor învia, moartea nu mai pare un sfârșit fatal, ci o trecere spre viața veșnică. Am socotit acest colac = 1 porție, dar fiind mare, el poate îndestula multe persoane (vreo 20).

Ingrediente Colac impletit in 4

1 kg de făină albă

40 grame de drojdie proaspătă

450 ml de lapte cald

2 ouă

2-3 linguri de zahăr tos fin

1 linguriță de sare extrafină

50 grame de unt

2 linguri de ulei de floarea soarelui

unt pentru uns tava

făină albă pentru modelat

Pentru decor:

1 ou pentru uns

semințe

Categorii