Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...
Reteta culinara din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...
Ieri am împlinit 1 an de bucătăraș și ar fi trebuit să fac un tort, dacă țin cont de regula generală și de așteptările unor colegi. Dar cum nu am timp acum pentru tort, deoarece mă pregătesc pentru Paști (și cum nici păștile nu sunt gata încă) m-am hotărât să fac, în cinstea acestui eveniment, un colac, pentru dus la sfințit la biserică, în noaptea de Înviere, sau pentru a fi mâncat, în mod obișnuit, acasă. Adevărul este că mă pasionează de câtva timp împletiturile din aluat și acum a fost un prilej minunat să pun în aplicare cunoștințele achiziționate. Am ales să fac un colac de 600 grame, împletit în 5, decorat cu trandafiri și frunzulițe și presărat cu mac. Pentru că rezultatul a fost pe măsura așteptărilor (colacul este bun, gustos și frumos!) voi mai face și alți colaci, dar mai mari.
Ingrediente Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...
600 grame de făină albă
25 grame de drojdie proaspătă
225 ml lapte cald
2 ouă
3 lingurițe de zahăr tos fin
40 ml ulei de floarea soarelui
1/2 linguriță de sare
1 ou (pentru uns)
2-3 lingurițe de mac (pentru decor)