Focaccia cu rozmarin
Reteta culinara din categoria Piine. Specific Italia. Cum sa faci Focaccia cu rozmarin
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Focaccia cu rozmarin
Am făcut această rețetă de dragul unui titlu și al descrierii acestui preparat, pe un site francez: "Direction l'Italie avec cette recette facile et ensoleillée qu'est la focaccia. Parfaite à picorer lors de l'apéritif ou à servir en guise d'accompagnement tout au long du repas. Bien moelleuse, vous ne résisterez pas à ses saveurs d'huile d'olives et de romarin." Focaccia există încă de pe vremea Romei antice, iar la origine se numea "panis focacius" și era o pâine plată, coaptă în vatră. De aici vine și numele acestei pâini italiene, înrudită cu: lipia, pita, tortilla și fugazza, preparate similare din alte colțuri ale lumii. S-ar părea că rețeta de bază a focacciei ar fi de origine etruscă, sau din Grecia antică, iar în prezent ea se asociază mai degrabă cu bucătăria Liguriei. Asezonată, în general, cu: ulei de măsline, sare și ierburi, focaccia este uneori umplută/presărată cu: ceapă, brânză, carne sau legume și seamănă cu pizza, când nu este chiar bază pentru acest preparat specific italian. Am preparat această focaccia după rețeta găsită pe acel site francez, dar am intervenit foarte puțin la unele cantități și ingrediente, în conformitate cu obișnuințele și gusturile mele într-ale gătitului.
Ingrediente Focaccia cu rozmarin
500 grame de făină albă
20 grame de drojdie proaspătă
1 linguriță de sare
1 linguriță rasă de zahăr tos
2 linguri de ulei de măsline, pentru frământat
300 ml de apă caldă
2-3 linguri de ulei de măsline, pentru uns deasupra
1 linguriță de apă (amestecată cu uleiul pentru uns)
2 lingurițe de rozmarin măcinat, pentru presărat deasupra
2 lingurițe de sare de Himalaya (sare de mare, sau grunjoasă), pentru presărat deasupra