,, Bunatati pentru Craciun "
Din ciclul ,, Hai sa mancam berea , daca nuam baut-o !!" Reteta de beerbread este de multisor in asteptare : https://www.youtube.com/watch?v=avaTp0vZghc. Italianu' ce o prepara ,pare cam ciudatel , dar reteta este magnifica . Eu am preparat doua portii o data . Am ales sa dau forma de franzela pentru ca pot taia mai usor felii de mici dimensiuni .
800 gr faina tip 650
120 gr fulgi de ovaz
500 gr bere
15 gr drojdie din maia activa uscata Pakmaya
2 linguri ulei masline
2 lingurite zahar
2 lingurite sare
Pregatiti ingredientele . Cantariti faina si fulgii de ovaz. Berea trebuie sa fie calduta . Pentru inceput am adus berea de pe balcon si am pus-o pe calorifer sa se incalzeasca putin. Am folosit pentru framntare si dospit ,masina de paine Tefal , program nr.16. Se introduc in cuva masinii de pine in ordinea aceasta : Berea,uleiul, ,zaharul , faina , fulgii de ovaza , drojdia si sarea . Se lasa la framntat , apoi dospit , 75 minute . Aluatul isi va dubla marimea . Am scos aluatul pe o plansa de silicon unsa cu putin ulei sa nu se lipeasca . Am impartit aluatul in doua . La manevrare , aluatul se va mai micsora . Se intinde cate o foaie dreptunghiulara . Aceasta operatiune am facut-o cu ajutorul mainilor . Nu a fost nevoie de sucitor . Am rulat aluatul ca pe un cozonac . Se aseaza sulurile obtinute in tava tapetata cu hartie de copt . Cerneti deasupra franzelelor putina faina alba . Cu un cutit bine ascutit ,faceti crestaturi din loc in loc . Am lasat aluatul sa creasca inca o ora la cuptor , temperatura 60grade . Au crescut foarte frumos !!! Ma bucuram ca uncopil , parca erau desenate !!! Am copt franzelele cu bere 50 minute . Primele 10 minute la 205 grade , apoi am redus caldura la 180 grade . Se scot franzelele din cuptor si se pun la racorit pe un gratar de inox . Am obtinut o minunata paine cu coaja crocanta . Gustul este usor de dulce -amarui , de la bere . Miezul este pufos ,asemanator painii cu cartofi . Pofta buna !!!!