De data aceasta a venit la rand testarea berii negre la framntat aluatul de paine . Daa , cu siguranta ca voi mai prepara asa painedelicioasa . Am obtinut doua franzele frumoase din care una a ramas acasa iar ceialalta a luat drumul Clujului la baiat .
700 gr faina alba
300 gr faina integrala
630 ml bere neagra
20 gr drojdie uscata granulata
2 lingurite sare
2 linguri chimen
Am pus drojdia , berea si 4 linguri de faina alba in cuva masinii de paine . Berea trebuie sa fie calduta , astfel procesul de dospire va fi mai eficient. Si fainurile trebuie sa fie la temperatura camerei din acelasi motiv . Am amestecat si am lasat 15 minute sa faca aluatul bule Am pus restul fainii atat cea alba cat si cea integrala si sarea ,in cuva si am dat drumnul la programul de framntare si dospire . Semintele de chimen se adauga cam dupa 20 minute in aluat . Dupa o ora ce aluatul si-a dublat volumul se scoate pe o folie de silicn si se framnta usor din nou . Impartiti aluatul in doua si punet-l in tavile pentru cozonaci pe care le-ati uns cu putin ulei . Eu am lucrat usor cu aluatul . Daca va pare prea lipicios , ungeti plansa de lucrusi mainile cu putin ulei . Presarati faina pe deasupra cu ajutorul unei sitemici si faceti din loc in loc taieturi paralele . Taieturile nu sunt doar pentru aspect , ele vor ajuta sa creasca aluatul mai bine . In 30 minute de ,, pauza "' la loc fara curenti de aer , aluatul isi dubleaza din nou volumul . Coaceti franzelele la cuptorul preincalzit la 20 grade timp de 10-150 minute . Dupa aceasta reduceti temperatura la 180 grade . Coacera in total va dura 50 minute . MIe imi place painea bine coapta , daca se doreste sa aiba coaja subtire si moalae o lasati mai putin la cuptor .
Pofta buna !!!