,, Bunatati pentru Craciun "
Foarte rar mai ajungem sa cumparam paine . Este mult mai sanatoasa si mai gustoasa cea preparata in casa .
300 gr faina semi -alba tip 650
200 gr faina secara
200 gr faian graham
460 ml apa usor calduta
2 linguri ulei rapita
10 gr drojdie uscata din maia activa Pakmaya
1 lingurita zahar
2 lingurite rase sare
Pentru framntarea aluatului folosesc masina de paine Tefal . Pregatiti si cantariti fainurile si apa . Faina se poate pune intrun bol mare si se rasfira cu ajutorul unui tel ca sa se aereze. Este o metoda buna care inlocuieste cernerea , Se pune in cuva masinii de paine apa, , uleiul,zaharul , si drojdia . Apoi fainurile , sarea si drojdia , Setati programul de framntare si dospire nr.16. Se inchide cuva si lasati masina sa-si faca treaba . Aluatul bine framntat trebuie sa aiba aspectul unei bile de aluat nici prea moale , nici prea tari , usor elastice . Din cauza conditiilor atmosferice s-ar putea sa observati ca aluatul este prea moale , in acest caz interveniti succesiv cu o lingura-doua de faina pana veti observa ca ati obtinut rezultatul dorit . Din contra daca aluatul va pare prea tare puneti putina apa , tot pe rand pana veti avea aluatul adecvat. Pregatiti o forma dreptunghiulara de cozonac non -aderent prin ungerea cu putin ulei , unt sau untura . Dupa incheierea perioadei de dospire , adica o ora si un sfert se scoate aluatul in forma dreptunghiulara de cozonac . Se unge cu ulei o folie transparenta pentrru prospetime si se inveleste tava cu aluat . Se lasa inca aproximativ 30 minute cand aluatul a crescut si si-a dublat volumul . Eu pun aluatul la dospit in cuptor la temperatura de 60 grade . Se scoate tava din cuptor si cu ajutorul unei site mici se cerne faina alba pe deasupra -pentru un aspect rustic . Se fac taieturi paralele din loc in loc cu un cutit bine ascutit . Infierbantati cuptorul la 205 grade si coaceti painea 30-40 minute pana devine rumena . Dupa 10 minute se reduce temperatura la 180 grade. Se scoate painea pe un gratar de inox sa se raceasca . Pastrati painea impachetata intr-un prosop curat de bumbac . Ca sa nu imprumute gust paiinii , prosopul nu trebuie spalat cu parfumant de haine si trebuie bine limpezit .
Pofta buna la paiine !!!