Paine aperitiv invartita

Reteta culinara Paine aperitiv invartita din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine aperitiv invartita

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine aperitiv invartita

 

Am „inventat” acest fel de pâine gândindu-mă la torsul tradițional moldovenesc și la un preparat foarte popular din brutărie: pâinea cu cartofi. Cine nu a simțit ispita de a rupe și de a mânca cu lăcomie o bucată de pâine aburindă, mirosind ispititor, proaspăt scoasă din cuptor? Cred că toată lumea, sau dacă nu, măcar o majoritate apreciabilă... Gândindu-mă, m-am gândit că această bucată de pâine, gustată cu poftă, ar putea fi ca un aperitiv, nu doar simplu. Oricum, spanacul trebuie umplut cu niste ingrediente si apoi rulat, inainte de a fi dat la cuptor... Si pentru ca tot avea sa fie ca un aperitiv, am adaugat ingrediente de calitate care sa-i dea un gust bun: oua, framantarea laptelui, untului... Si pentru a armoniza ingredientele din umplutura am adaugat si ceva din prospetimea sezonului: tulpini de ceapa verde. Așa că am făcut această pâine, excelentă, pufoasă și foarte gustoasă, care s-a păstrat moale și proaspătă 4-5 zile. Este o repetare...

500 de grame de făină albă 15 grame de drojdie proaspătă 250 ml lapte 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui 1 sau 1 lingurita sare 1/2 lingurita zahar tos ulei pentru ungerea tava de copt Pentru umplutura: 2 cartofi medii 25-30 de grame de unt tulpini de 4-5 cepe verzi 100 de grame de brânză de burduf (telemea) Pentru decor: 1 ou pentru uns 1-2 linguri de susan

Se pune faina cernuta in vasul de framantat, se face o gaura in mijloc si se adauga: drojdia zdrobita, oul si zaharul. Se toarna laptele fierbinte, putin cate putin, mai intai pentru a amesteca ingredientele mijlocii, pana se dizolva atat zaharul cat si drojdia, apoi se toarna treptat restul de lapte. Se incorporeaza faina, in care s-a amestecat sarea, pentru a nu intra in contact direct cu drojdia, iar la final se adauga uleiul. Se framanta aluatul pana devine elastic si nelipicios, apoi se acopera cu un servetel curat si se lasa la dospit minim 30 de minute intr-un loc ferit de curentii de aer rece.

In timp ce aluatul fermenteaza, curatati cartofii de coaja, spalati-i, taiati-i cubulete si puneti-i la fiert.

Intre timp, spalati ceapa verde, curatati-o de coaja si taiati-i coada rondele.

Cand cartofii au fiert se scurge apa, se strecoara si dupa ce adaugi untul si un praf de sare se face un piure cremos.

Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe farfuria infainata si se mai framanta putin pentru a elibera bule de aer.

Din aluat se intinde cu sucitorul o foaie dreptunghiulara, se intinde cu piure de cartofi si apoi se presara branza de burduf si rondele de ceapa. Rulați aluatul cu umplutura înăuntru și apoi puneți-l sub formă de melc răsucit în tava de copt, unsă în prealabil cu ulei.

Acoperiți pâinea cu un șervețel curat și lăsați-o la dospit încă 10 minute, apoi ungeți-o cu ou și stropiți cu susan. Se da apoi tava la cuptor, la temperatura medie, pana cand painea creste si se rumeneste frumos.

Apoi scoateți tava din cuptor și după ce scoateți pâinea cu lama subțire a unui cuțit, puneți-o pe o farfurie. Poate fi gustat cald, pentru că miroase îmbietor și este foarte gustos. Dar dacă vrei să-l feliezi frumos, va trebui să-l lași să se răcească.

Ingrediente Paine aperitiv invartita

500 grame de făină albă

15 grame de drojdie proaspătă

250 ml de lapte

1-2 linguri de ulei de floarea soarelui

1 ou

1 linguriță de sare

1/2 linguriță de zahăr tos

ulei pentru uns tava de copt

Pentru umplutură:

2 cartofi medii

25-30 grame de unt

codițele de la 4-5 cepe verzi

100 grame de brânză de burduf (telemea)

Pentru decor:

1 ou pentru uns

1-2 linguri de susan

Categorii