Paine bruna cu hrisca
Reteta culinara din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine bruna cu hrisca
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Paine bruna cu hrisca
Mai recent, lucram pe stoc. Deschid dulapul și văd că am semințe de hrișcă. Ei bine, atunci haideți să încercăm cum este pâinea cu hrișcă. Ei bine, salut. Va garantez ca este bun!!!!! Cu această ocazie, mi-am reîmprospătat cunoștințele despre hrișcă. Am uitat si ca nu contine gluten, este bun pentru digestie, slabit, memorie, diabet etc.
300 faina alba tip 650 200 gr semințe de hrișcă decojite 150 de cereale faina integrala 150 de făină de secară 100 gr maioneza din painea precedenta 500 +50 ml apă caldă 1 lingurita zahar 2 lingurite sare 6 linguri ulei de rapita 25 gr drojdie proaspata Drojdia se zdrobește și se amestecă în apă caldă, 4 linguri de ulei de rapiță împreună cu 100 g de făină semialbă și o linguriță de zahăr. Am pus acum si maiaua de la painea precedenta. Nu imi las mereu maioneza, dar acum ca fac des paine as manca mereu. Zahărul ajută la accelerarea procesului de fermentație. Am amestecat totul în cuva mașinii de pâine Tefal. Dupa 15 minute drojdia a lucrat din greu si am observat ca am o emulsie spumoasa. Am adaugat restul de faina semialba, secara si faina integrala. Tot acum am pus hrisca decojita. Nu uita să sari. Verificati aluatul si daca vi se pare prea tare interveniti cu putin lichid. Pentru că hrișca a absorbit multă apă, a trebuit să mai adaug puțină apă. De asemenea, cald pentru a nu influența procesul de fermentație. Dupa o ora de framantat si dospit, aluatul aproape si-a dublat volumul. Am amestecat aluatul sa sparga bulele de aer si l-am pus in tava unsa cu 2 linguri de ulei. Foarte repede, in 20 de minute aluatul a crescut frumos din nou. Am pus tava cu aluat la cuptorul preincalzit la 220 grade C. Dupa 10 minute am redus temperatura la 180. Am pus o tava pe fundul cuptorului. Cand s-a incalzit am aruncat o jumatate de cana cu apa. Pentru a face abur. Aburul ajută pâinea să crească frumos în cuptor. Am copt pâinea încă 40 de minute. Asta depinde de cuptor. Îmi place pâinea bine coaptă. Dupa ce am inchis cuptorul, am scos painea pe un gratar de inox si am acoperit-o cu un servetel curat. Poftă bună !!!Ingrediente Paine bruna cu hrisca
300 faina alba tip 650
200 gr seminte hrisca decojita
150 faina integrala de grau
150 faina secara
100 gr maia de la painea anterioara
500 +50 ml apa calduta
1 lingurita zahar
2 lingurite sare
6 linguri ulei rapita
25 gr drojdie proaspata