Paine/clatita berbera Bouchiar
Reteta culinara Paine/clatita berbera Bouchiar din categoria Piine. Specific Algeria. Cum sa faci Paine/clatita berbera Bouchiar
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Paine/clatita berbera Bouchiar
Bouchiar, Chiar este o "paine" fina si moale sau o "clatita groasa", un preparat la jumătatea distanței dintre clătitele Msemen (Melloui) și pâinea Batbout marocana. Este facuta cu un amestec de faina si de semolina (gris extra fin). Originea ei este controversata, dar ce este sigur este ca e o reteta berbera. Se spune ca vine din regiunea Chaouia din Maroc, o regiune agricola cunoscuta pentru varietatile de paine coapta direct la tigaie. Numele ei vine din cuvantul berber chaoui - "oier". Chaouia se traduce deci ca "tara oierilor". Este de asemenea o reteta algeriana foarte cunoscuta din regiunea Aures unde se vorbeste limba berbera chaoui. http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/bouchiar-paineclatita-berbera.html
Ingrediente Paine/clatita berbera Bouchiar
200 g semolina (gris extra fin)
300 g de faina
1 ou
1 lingura de drojdie uscata
1 lingura de praf de copt
1 lingura de zahar
2 linguri de ulei
1 lingurita de sare
300 ml de apa calduta (aproximativ, in functie de incorporarea fainei si a grisului))
un pic de gris
ulei
miere, unt topit