Paine/clatita berbera Bouchiar

Reteta culinara Paine/clatita berbera Bouchiar din categoria Piine. Specific Algeria. Cum sa faci Paine/clatita berbera Bouchiar

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine/clatita berbera Bouchiar

 

Bouchiar, Chiar este o "paine" fina si moale sau o "clatita groasa", un preparat la jumătatea distanței dintre clătitele Msemen (Melloui) și pâinea Batbout marocana. Este facuta cu un amestec de faina si de semolina (gris extra fin). Originea ei este controversata, dar ce este sigur este ca e o reteta berbera. Se spune ca vine din regiunea Chaouia din Maroc, o regiune agricola cunoscuta pentru varietatile de paine coapta  direct la tigaie. Numele ei vine din cuvantul  berber chaoui -  "oier". Chaouia se traduce deci ca "tara oierilor". Este de asemenea o reteta algeriana foarte cunoscuta din regiunea  Aures unde se vorbeste limba berbera chaoui. http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/bouchiar-paineclatita-berbera.html

Ingrediente Paine/clatita berbera Bouchiar

200 g semolina (gris extra fin)

300 g de faina

1 ou

1 lingura de drojdie uscata

1 lingura de praf de copt

1 lingura de zahar

2 linguri de ulei

1 lingurita de sare

300 ml de apa calduta (aproximativ, in functie de incorporarea fainei si a grisului))

un pic de gris

ulei

miere, unt topit

Categorii