Cand am timp sau cand raman in pana de paine mai pun la framantat si imi prepar in casa .Ne place paine nu tocmai alba . Daca se poate mai bruna si cu multe fibre .
1 cana apa
1 cana lapte
2 lingurite drojdie uscata
1 lingurita miere
4 linguri ulei masline
1 cana fulgi de secara
1 cana faina alba
3 cani faina integrala
1 lingura de sare
Se pune in masina de paine apa, laptele, mierea, uleiul si drojdia. Acestea se amesteca cu jumatate de cana faina alba . Apa si laptele trebuie sa fie caldute , pentru a ajuta la dospirea mai rapida a aluatului . Lasati 15 minute aceasta maia , pana se observa ca incepe sa lucreze . Veti stii cand apar bulele -balonasele ;D . Se aduga fainurile si sarea . Aluatul se poate framanta si cu mana . Eu l-am pus in masina de paine pe Tefal pe programul de framntare -dospire . Cat se framanta si dospeste painea , eu am timp sa lucrez altceva . Dupa 75 minute aluatul s-a dublat . Eu l-am pus pe foaia de silicon si l-am impartit in 3 . La manipulare aluatul isi pierde din volum . Am intins foi dreptunghilare care le-am rulat . O parte mai mare a fost pusa in tava dreptunghiulara pentru cozonaci . Celelalte doua parti le-am pus in tr-o tava mai mare . Presarati pe deasupra fulgi de secara . Pentru a nu se lipi aluatul de tavi , puteti folosi hartie de copt. Eu pun sa dospeasca la 60 Grade in cuptor timp de o jumatate de ora . Se coace paine cam 40 minute . Intai la 220 grade apoi se reduce temperatura la 180 . Daca doriti coaja mai crocanta se scoate painea pe suporturi de inox pentru racire . Daca doriti din contra o coaja moale acoperiti painea cu un prospop de bucatarie . Pofta buna !!!