Sotul a cumparat o specialitate de paine cu nuci . Se pare ca doar de aceia a gasit la ceas de seara .Eu nu ma dau in vant dupa nuci . Le diger destul de anevoios . Spre surpriza mea , painea cu nuci mi-a placut . Mi-am zis sa incerc si eu . Rezultatul este multumitor , chiar peste asteptari . Precis am sa mai prepar paine cu nuci !!!!
500 gr faina alba
300 gr faina integrala
460 gr apa calduta
200 gr miez nuca
1 plic drojdie uscata -10 gr
2 linguri ulei masline
1 lingurita rasa zahar brun
1 lingurita cu varf sare
Mai intai se spala nucile cu apa calda din mai multe ape . Aceasta are rol de indepartare a eventualelor impuritati . Maruntiti usor nucile cu cutitul. Eu am framantat paine cu ajutorul masinii de paine Tefal, folosind programul nr 16 de framantare-dospire . Mai intai se pune in cuva aparatului apa calduta , uleiul , drojdia si zaharul . Apoi se aduga fainurile si sarea . In mod normal foloseam cu 80-100 gr faina mai putin . Din experienta am observat ca aluatul este foarte moalae , asa ca am intervenit cu faina in plus . Porniti aparatul. Dupa 25 minute la semnalul sonor se adauga nucile. Lasati masina sa-si faca treaba . In 75 minute ea va framnta si dospi frumos , aluatul . In timpul framntarii nucile se vor ,, eroda "si vor da o culoare deosebita aluatului . Ungeti doua forme de cozonac cu ulei . Distribuiti in mod egal aluatul in cele doua tavite . Tavitele se pun la cuptor sa dospeasca la 60 grade inca 30 minute . In acest timp volumul aluatului se va dubla . Potriviti caldura pe 220 grade C pentru 10-15 minute . Dupa aceasta reduceti temperatura la 180 grade . Lasati sa se coaca painile pana devin rumene . In cazul meu cam inca 30 minute . Scoateti painile din tavi si le lasati sa se tempereze pe un gratar de inox. Pofta buna !!!