Paine cu secara, lapte si untura

Reteta culinara din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine cu secara, lapte si untura

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine cu secara, lapte si untura

 

 Am dorit sa prepar o painica hranitoare, dar in acelas timp cu miez moale. Trebuie sa ne adaptam cerintelor zilei. Deci o paine care poete fi mancata usor.

450 gr faina tip 650 -semialba 150 gr faina secara 350 ml lapte 5 gr drojdie uscata 1 lingurita zahar 1 lingurita sare 1 lingura cu varf untura de porc proaspata Am amestecat pentru inceput laptele usor caldut cu zahar , drojdie uscata si untura . Se pun 2 linguri de faina semi-alba , se omogenizeaza si se acopera vasul . Dupa 15 minute se verifica daca drojdia a inceput sa lucreze . In caz afirmativ se procedeaza la framntarea cu rtestul fainii. Sarati . Dupa framantare vasul se acopera cu o folie si se lasa la dospit cam o ora . Framantarea si dospirea in cazul meu a fost facuta cu ajutorul masinii de paine Tefal pe programu;16-framntare si dospire . Am obtinut un aluat frumos onctuos pe care l-am mai framntat putin si apoi l-am pus intr-o forma dreprunghiulara de cozonac . Se mai lasa la dospit cam 30 minute la loc caldut fara curenti de aer . Cand aluatul si-a dublat volumul se pune la cuptorul incalzit la 220 Grade C . Dupa 10 minute se reduce temperatura la 180 . Cam in 30 minute painea este bine coapta . Am scos paine si am acoperito cu un servet curat . Nu am scos painea din tava pentru ca am dorit sa transpire putin sa obtin o coaja moalae . Daca doriti o coja mai crocanta , painea se scoate pe un gratar de inox si la rece pe cat posibil . Pofta buna !!!

Ingrediente Paine cu secara, lapte si untura

450 gr faina tip 650 -semialba

150 gr faina secara

350 ml lapte

5 gr drojdie uscata

1 lingurita zahar

1 lingurita sare

1 lingura cu varf untura de porc proaspata

Categorii