Paine cu secara si graham

Reteta culinara din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine cu secara si graham

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine cu secara si graham

 

,, Bunatati pentru Craciun "  Foarte rar mai ajungem sa cumparam paine . Este mult mai sanatoasa si mai gustoasa cea preparata in casa .

 

INGREDIENTE
300 gr faina semi -alba tip 650 200 gr faina secara 200 gr faian graham 460 ml apa usor calduta 2 linguri ulei rapita 10 gr drojdie uscata din maia activa Pakmaya 1 lingurita zahar 2 lingurite rase sare Pentru framntarea aluatului folosesc masina de paine Tefal . Pregatiti si cantariti fainurile si apa . Faina se poate pune intrun bol mare si se rasfira cu ajutorul unui tel ca sa se aereze. Este o metoda buna care inlocuieste cernerea , Se pune in cuva masinii de paine apa, , uleiul,zaharul , si drojdia . Apoi fainurile , sarea si drojdia , Setati programul de framntare si dospire nr.16. Se inchide cuva si lasati masina sa-si faca treaba . Aluatul bine framntat trebuie sa aiba aspectul unei bile de aluat nici prea moale , nici prea tari , usor elastice . Din cauza conditiilor atmosferice s-ar putea sa observati ca aluatul este prea moale , in acest caz interveniti succesiv cu o lingura-doua de faina pana veti observa ca ati obtinut rezultatul dorit . Din contra daca aluatul va pare prea tare puneti putina apa , tot pe rand pana veti avea aluatul adecvat. Pregatiti o forma dreptunghiulara de cozonac non -aderent prin ungerea cu putin ulei , unt sau untura . Dupa incheierea perioadei de dospire , adica o ora si un sfert se scoate aluatul in forma dreptunghiulara de cozonac . Se unge cu ulei o folie transparenta pentrru prospetime si se inveleste tava cu aluat . Se lasa inca aproximativ 30 minute cand aluatul a crescut si si-a dublat volumul . Eu pun aluatul la dospit in cuptor la temperatura de 60 grade . Se scoate tava din cuptor si cu ajutorul unei site mici se cerne faina alba pe deasupra -pentru un aspect rustic . Se fac taieturi paralele din loc in loc cu un cutit bine ascutit . Infierbantati cuptorul la 205 grade si coaceti painea 30-40 minute pana devine rumena . Dupa 10 minute se reduce temperatura la 180 grade. Se scoate painea pe un gratar de inox sa se raceasca . Pastrati painea impachetata intr-un prosop curat de bumbac . Ca sa nu imprumute gust paiinii , prosopul nu trebuie spalat cu parfumant de haine si trebuie bine limpezit .

Pofta buna la paiine !!!

Ingrediente Paine cu secara si graham

300 gr faina semi -alba tip 650

200 gr faina secara

200 gr faian graham

460 ml apa usor calduta

2 linguri ulei rapita

10 gr drojdie uscata din maia activa Pakmaya

1 lingurita zahar

2 lingurite rase sare

Categorii