Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale

Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale - Cum se prepara Paine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale

 

Painea cu secara si seminte este o alegere excelenta pentru cei care cauta o varianta mai sanatoasa si hranitoare a painii traditionale. Secara adauga o aroma distincta si un continut bogat de fibre, ceea ce o face sa fie mai satioasa si benefica pentru digestie. Semintele, cum ar fi cele de floarea-soarelui, in, dovleac sau susan, nu doar ca imbunatatesc gustul, dar adauga si un plus de nutrienti, inclusiv proteine, grasimi sanatoase si minerale esentiale. AceastaPaine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale este perfecta pentru micul dejun sau pentru a fi servita alaturi de supe, salate sau branzeturi.

Ingrediente Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale 300 g faina de secara 200 g faina alba de grau 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata) 350 ml apa calduta 1 lingurita de sare 1 lingurita de zahar 2 linguri de ulei de masline 50 g seminte mixte (floarea-soarelui, in, dovleac, susan) Optional: 1 lingura de miere pentru un gust usor dulce

Cum se prepara Paine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale

Pregatirea drojdiei: Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu zaharul si 100 ml de apa calduta. Lasa amestecul sa stea 10 minute, pana devine spumos.

Prepararea aluatului:         Intr-un bol mare, amesteca faina de secara si faina alba de grau cu sarea si semintele.         Adauga drojdia activata, uleiul de masline si restul de apa calduta (si mierea, daca o folosesti).         Framanta aluatul pana devine omogen si elastic. Aluatul va fi mai lipicios decat cel din faina de grau, dar nu adauga prea multa faina suplimentara pentru a nu-l face prea dens.         Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, timp de 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.

Modelarea painii:         Dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l pe o suprafata usor infainata si framanta-l usor pentru a scoate aerul.         Modeleaza aluatul in forma dorita (paine rotunda sau alungita) si transfera-l intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei.         Acopera-l din nou si lasa-l sa creasca inca 30 de minute.

Coacerea:         Preincalzeste cuptorul la 220°C.         Unge painea cu putina apa si presara deasupra seminte pentru un aspect decorativ si o textura crocanta.         Coace painea timp de 10 minute la 220°C, apoi redu temperatura la 190°C si continua coacerea inca 30-35 de minute, pana cand painea este bine coapta si suna a gol cand este batuta pe partea de jos.

Racirea:         Scoate painea din cuptor si las-o sa se raceasca pe un gratar inainte de a o taia. Painea cu secara si seminte este delicioasa si sanatoasa, perfecta pentru a fi savurata in orice moment al zilei alaturi de unt de casa.

Recomandam si paine de secara sau paine integrala de casa

Pofta buna!

Ingrediente Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale

Ingrediente Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale

300 g faina de secara

200 g faina alba de grau

10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)

350 ml apa calduta

1 lingurita de sare

1 lingurita de zahar

2 linguri de ulei de masline

50 g seminte mixte (floarea-soarelui, in, dovleac, susan)

Optional: 1 lingura de miere pentru un gust usor dulce

Categorii