Ce poate fi mai bun , decat sa oferi familiei paine preparata in casa ? Paine buna , sanatoasa , fara coloranti si amelioratori de gust . Mereu sunt uimita ce poti obtine doar cu faina , apa si drojdie . De obicei imi plac painile dreptunghiulare pentru ca se pot felia mai usor . De data aceasta pentru obtinerea unei paini rotunde am folosit o forma de tort cu pereti detasabili .
,, aluaturi de casa "
500 gr faina alba tip 650
320 ml apa calduta
15 gr drojdie proaspata
2 linguri ulei masline
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
2 linguri mix seminte
Se prepara o maia din 100 gr apa calduta , drojdia farmitata , 2 linguri faina si zahar . Zaharul ajuta la dospire . Amestecati si lasati sa se activeze drojdia . Veti vedea ca a inceput dospirea cand maiaua a inceput sa faca bule . Faina alba se pune intr-un castron impreuna cu sarea . Se face o adancitura in mijlocul fainii in care se pune maiaua ce a inceput sa dospeasca . Framantati amestecand faina cu maia adugand uleiul si restul apei caldute . Cand amestecul s-a omogenizat si este usor elastic se acopera cu folie ,se lasa la dospit la loc caldut cam 30 minute pana isi dubleaza cantitatea . De obicei eu pun aluatul sa dospeasca la cuptor , la temperatura de 60 grade Celsius . Se framanta usor aluatul si se rastoarna in forma de tort cu pereti detasabili unsa cu ulei . Presarati pe deasupra mixul de seminte pentru un aspect frumos . Se mai lasa la dospit sa creasca timp de 20-30 minute . Puneti la copt[ cuptorul sa fie preincalzit]la 220 grade celsius pentru primele 15 minute , dupa care urmatoarele 30 se reduce temperatura la 180 crade . Paiinea frumos rumenita se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar de inox . Aceasta ajuta la pastrarea unei coji crocante . In cazul in care lasati sa se raceasca paine a in forma s-ar putea sa aveti coaja de jos , Transpirata , umeda .
Pofta buna !!!!