Paine de casa

Reteta culinara Paine de casa din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine de casa

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine de casa

 

 Ce poate fi mai bun , decat sa oferi familiei paine preparata in casa ? Paine buna , sanatoasa , fara coloranti si amelioratori de gust . Mereu sunt uimita ce poti obtine doar cu faina , apa si drojdie . De  obicei imi plac painile dreptunghiulare pentru ca se pot felia mai usor . De data aceasta pentru obtinerea unei paini rotunde am folosit o forma de tort cu pereti detasabili . ,, aluaturi de casa "

 

INGREDIENTE
500 gr faina alba tip 650 320 ml apa calduta 15 gr drojdie proaspata 2 linguri ulei masline 1 lingurita zahar 1 lingurita sare 2 linguri mix seminte Se prepara o maia din 100 gr apa calduta , drojdia farmitata , 2 linguri faina si zahar . Zaharul ajuta la dospire . Amestecati si lasati sa se activeze drojdia . Veti vedea ca a inceput dospirea cand maiaua a inceput sa faca bule . Faina alba se pune intr-un castron impreuna cu sarea . Se face o adancitura in mijlocul fainii in care se pune maiaua ce a inceput sa dospeasca . Framantati amestecand faina cu maia adugand uleiul si restul apei caldute . Cand amestecul s-a omogenizat si este usor elastic se acopera cu folie ,se lasa la dospit la loc caldut cam 30 minute pana isi dubleaza cantitatea . De obicei eu pun aluatul sa dospeasca la cuptor , la temperatura de 60 grade Celsius . Se framanta usor aluatul si se rastoarna in forma de tort cu pereti detasabili unsa cu ulei . Presarati pe deasupra mixul de seminte pentru un aspect frumos . Se mai lasa la dospit sa creasca timp de 20-30 minute . Puneti la copt[ cuptorul sa fie preincalzit]la 220 grade celsius pentru primele 15 minute , dupa care urmatoarele 30 se reduce temperatura la 180 crade . Paiinea frumos rumenita se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar de inox . Aceasta ajuta la pastrarea unei coji crocante . In cazul in care lasati sa se raceasca paine a in forma s-ar putea sa aveti coaja de jos , Transpirata , umeda .

Pofta buna !!!!

Ingrediente Paine de casa

500 gr faina alba tip 650

320 ml apa calduta

15 gr drojdie proaspata

2 linguri ulei masline

1 lingurita zahar

1 lingurita sare

2 linguri mix seminte

Categorii