Paine de casa pufoasa - Reteta de baza
Reteta culinara Paine de casa pufoasa - de baza din categoria Piine. Cum sa faci Paine de casa pufoasa - Reteta de baza
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Paine de casa pufoasa - Reteta de baza
Nimic nu se compara cu mirosul si gustul painii proaspat coapte. Iata o reteta simpla pentru a face paine de casa pufoasa si delicioasa: Pentru aceasta Paine de casa pufoasa - Reteta de baza, sunt necesare ingredientele urmatoare: faina, apa, drojdie, sare, ulei.
Ingrediente Paine de casa pufoasa - Reteta de baza: 1 kg faina (de preferat 650 sau 000) 600 ml apa calduta 25 g drojdie proaspata 1 lingura zahar 1 lingura sare 50 ml ulei (optional)Cum se prepara Paine de casa pufoasa - Reteta de baza:
Intr-un bol mic, dizolva drojdia proaspata cu zaharul si putina apa calduta. Lasa sa stea 10-15 minute pana cand se activeaza.
Intr-un bol mare, pune faina cernuta si adauga sarea. Fa o gaura in mijloc si toarna drojdia activata si restul de apa calduta. Daca doresti o paine mai moale, adauga si uleiul.
Framanta aluatul timp de 10-15 minute pana devine elastic si nelipicios. Daca este nevoie, mai adauga putina faina sau apa.
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald, timp de aproximativ 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul a crescut, scoate-l pe o suprafata infainata, framanta-l usor pentru a scoate aerul si imparte-l in 2-3 portii si modeleaza-l in forma dorita.
Asaza aluatul in tava de copt tapetata cu hartie de copt. Cresteaza suprafata painii cu o lama de brutarie. Lasa painea sa mai creasca inca 30 de minute.
Preincalzeste cuptorul la 220°C si coace painea timp de 30 de minute, pana devine aurie si suna a gol atunci cand o bati usor pe fund. Pentru o crusta crocanta, pune un vas cu apa in cuptor in timpul coacerii.
Dupa coacere, scoate painea din tava si las-o sa se raceasca pe un gratar.
Ingrediente Paine de casa pufoasa - Reteta de baza
Ingrediente Paine de casa pufoasa - Reteta de baza:
1 kg faina (de preferat 650 sau 000)
600 ml apa calduta
25 g drojdie proaspata
1 lingura zahar
1 lingura sare
50 ml ulei (optional)