Paine in vas roman
Reteta culinara din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine in vas roman
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Paine in vas roman
Mereu mi-a incitat imaginatia painea facuta la vas de lut . De data aceasta i-a venit vremea . Gustul foarte bun a fost dat acestei paini de catre aluatul dospit primit de la o vecina . - O vecina mi-a povestit acum vreo 3-4 ani cum isi face ea aluat de paine[starter] in casa[ cu faina alba si cu malai ] pe care-l lasa sa dospeasca 2 zile si apoi cu acesta framanta painea . De vreo 2 luni ii zic eu ca a-mi dea si mie aluat cand mai face . Mi-a dat inainte de Craciun. Azi mi-am amintit de el. A trecut aproape 10 zile de cand am primit borcanasul cu aluat , care sta frumusel in frigider .M-am dus si am cerut deslusiri cum il foloseste ea si le-am respectat . Am obtinut o paine deosebit de gustoasa . Aluatul framntat imi parea cam mult . Am mai facut 10 chifle . Chiflele le-am daruit o parte Ioanei , domnisorica de 5 ani din vecini, nu va spun ce s-a bucurat . Aluatul era la dospit cand la Tv rula o emisiune culinara unde scoteau din cuptor o focaccia . Cel mai bun moment sa rup din aluat si pentru acest preparat . .Bine am intuit aluatul a fost prea mult cat a ramas , acrescut atat de mult incat a atins capacul si coaja era usor julita pe deasupra . Din cauza prea multor activitati am uitats a-mi opresc aluat . Am in plan sa incerc prepararea unui starter .
Ingrediente Paine in vas roman
1 kg faina alba
300 gr faina macinis integral
200 gr aluat de paine dospit pastrat la rece [de la painea anterioara -a vecinei ]
1 plic drojdie uscata [ 7 gr]
1.5 lingurita sare
1lingurita zahar
2 linguri ulei
800 ml apa