Paine norisor, cu bere si cimbru

Reteta culinara din categoria Piine. Cum sa faci Paine norisor, cu bere si cimbru

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine norisor, cu bere si cimbru

 

O nouă pâine în formă de nor, de data aceasta, cu bere în aluat și cimbru deasupra (care s-a scuturat ușor de la împăturirea în șervet). Distractiv de făcut și de desfăcut, ca să o împarți cu cei dragi.

 

INGREDIENTE
Maia: 100 g făină 000, 100 ml apă, 25 g drojdie proaspătă, 1 linguriță zahăr, Aluat: 310 g făină 000, 150 ml apă călduţă, 100 ml bere, 65 ml ulei, 1 linguriţă rasă sare, În plus: 50 g făină pentru blatul de lucru, 2 linguri ulei pentru uns, Cimbru uscat mărunțit, după gust, 2 linguri apă

Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot pregăteşti maiaua, dizolvând drojdia cu zahărul (care o va activa) în apă călduţă, adaugi făină şi amesteci până obții o pastă mai moale. Lași deoparte minim 20 de minute (cu cât fermentează mai mult, cu atât pâinea are un gust mai pregnant, bogat).

Adaugi berea și restul de apă, sarea și apoi făina, în ploaie. Începi frământarea (cu mâna sau la robot), apoi încorporezi încet uleiul. Frămânți până obţii un aluat omogen, moale, lucios. Ungi cu puțin (o lingură) ulei şi lași la crescut cam o oră (sau până îşi dublează volumul) acoperit cu folie alimentară. Aluatul va deveni și mai pufos.

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți doar cât să-i dai formă. Tai aluatul în jumătate, apoi fiecare jumătate, în 3. Alungești fiecare bucată de aluat, o rulezi și o rotunjești cu mâna.

Transferi bucățile de aluat, într-o tavă pregătită cu hârtie de copt.

Mai lași la crescut încă o oră, pâinea va dospi și se va uni, ca un norișor.

Ungi pâinea cu 1 lingură de ulei. Presari cimbru și dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 45 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău).

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/08/paine-norisor-cu-bere-si-cimbru.html

Ingrediente Paine norisor, cu bere si cimbru

Maia:

100 g făină 000,

100 ml apă,

25 g drojdie proaspătă,

1 linguriță zahăr,

Aluat:

310 g făină 000,

150 ml apă călduţă,

100 ml bere,

65 ml ulei,

1 linguriţă rasă sare,

În plus:

50 g făină pentru blatul de lucru,

2 linguri ulei pentru uns,

Cimbru uscat mărunțit, după gust,

2 linguri apă

Categorii