Paine plata, impletita

Reteta culinara din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine plata, impletita

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine plata, impletita

 

Nu mai țin minte unde am văzut ceva asemănător, așa că plăcându-mi mult ideea, în urmă cu vreo 5 zile m-am gândit să încerc și eu. Mi-am dat seama că nu este greu deloc de realizat o astfel de pâiniță, iar rezultatul va fi cât se poate de satisfăcător. Mai multă bătaie de cap mi-a dat denumirea pâinii. Nu putea fi doar ”împletită” pentru că acest cuvânt este deja atribuit unui alt fel de pâine. Și pentru că nu am copt-o în tăvi obișnuite pentru pâine, ci în cele late, ca pentru blat de prăjitură, am numit-o ”pâine plată împletită” și cred că această denumire se potrivește perfect. În prima fotografie apar ingrediente pentru o cantitate dublă, pentru că am făcut și o pâine la tavă, dar în listă am scris doar ceea ce trebuie pentru a realiza o astfel de pâine, plată și împletită.

 

INGREDIENTE
500 grame de făină albă 15 grame de drojdie proaspătă 1 ou 1 linguriță de sare extrafină 2 lingurițe de zahăr 250 ml de lapte 2 linguri de ulei de floarea soarelui făină albă pentru modelat Pentru decor: 1 ou, pentru uns mac (sau susan)

Se pune făina în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei. Acolo se pune drojdia mărunțită, zahărul și oul, iar sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia.

Se amestecă îngredientele din mijlocul vasului și se adaugă puțin lapte cald, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Apoi se adaugă tot laptele, puțin câte puțin și se încorporează toată făina.

După ce s-a încorporat toată făina se adaugă pe rând cele două linguri de ulei și se mai frământă aluatul, până ce devine elastic și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, întrun loc ferit de curenții de aer, ca să dospească.

Când aluatul s-a dublat (după aproximativ 3o-35 de minute) se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se porționează în 16 bucăți egale.

Din aceste bucăți de aluat se fac suluri de aceeași dimensiune și se aranjează mai întâi 6 dintre ele, în poziție verticală, lăsând o distanță de 1 cm între ele.

Celelalte 10 suluri de aluat vor fi trecute pe rând printre cele verticale, ca la țesătură, deasupra și dedesubtul lor (ca în fotografie).

Se mai aranjează sulurile de aluat, ca să nu mai rămână loc între ele și când ”țesătura” este gata, se taie capetele lor, se ascund dedesubt și se presează ușor, ca să se lipească, dar să nu se deformeze modelul, așa cum se poate vedea în fotografii.

Se pune pâinea în tava prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu ulei în prealabil, se mai aranjează puțin, dacă este cazul, după care se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă 10-15 minute, ca să mai crească.

Când pâinița a mai crescut, se unge cu un ou bătut și se presară semințe de mac, sau susan.

Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce pâinea crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și se lasă pâinea să se răcorească, înainte de a fi servită.

Ingrediente Paine plata, impletita

500 grame de făină albă

15 grame de drojdie proaspătă

1 ou

1 linguriță de sare extrafină

2 lingurițe de zahăr

250 ml de lapte

2 linguri de ulei de floarea soarelui

făină albă pentru modelat

Pentru decor:

1 ou, pentru uns

mac (sau susan)

Categorii