Paine rulata, cu mac sau chimen
Reteta culinara din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine rulata, cu mac sau chimen
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Paine rulata, cu mac sau chimen
Îmi place foarte mult pâinea de casă, nu doar pentru că nu conține amelioratori, afânători, etc., ci mai ales pentru că o pot îmbunătăți cu un ou, puțin zahăr și o fac dintr-un aluat frământat cu lapte. Decât să fac o pâine ca aceea din comerț, doar din: făină, sare, apă și drojdie, mai bine îmi cumpăr una, direct din magazin, făcând economie de bani, timp și efort. Pâinea de casă nu se compară, nici pe departe cu cea din comerț, tocmai pentru că are aceste ingrediente care o fac mai bună, mai gustoasă. Și eu zic că merită să muncești puțin pentru un gust mai bun... Fac adeseori pâine rulată, cu adaos de mac, sau chimen (pentru că-mi plac semințele, în general) după modelul batoanelor, a căror rețetă am postat-o aici, anul trecut: https://www.bucataras.ro/retete/batoane-de-post-cu-mac-86076.html. De această dată am făcut săptămâna trecută pâinea rulată cu chimen și abia ieri, după ce s-a terminat, am făcut și una cu mac, ca să avem mereu pâine proaspătă și gustoasă. Pentru că numai semințele diferă, iar în rest, aluatul și procedeul de fabricație este același, am adunat pozele de la ambele pâini, în aceeași rețetă, aceasta... Ingredientele de mai jos sunt pentru o singură pâine, la care adăugați mac, sau chimen, după cum doriți.
Ingrediente Paine rulata, cu mac sau chimen
500 grame de făină albă
25 grame de drojdie proaspătă
200 ml de lapte cald
1 ou
2 lingurițe de zahăr
1 linguriță de sare fină
40 ml de ulei de floarea soarelui
semințe de mac, sau chimen (în ce cantitate doriți)
2-3 linguri de lapte cald, pentru uns foaia de aluat
făină pentru frământat și întins foaia pe planșetă
ulei de floarea soarelui, pentru uns tava de copt
Pentru decor:
1 ou pentru uns
semințe de mac, sau chimen