Paine rulata, cu masline

Reteta culinara Paine rulata, cu masline din categoria Piine. Specific Romania. Cum sa faci Paine rulata, cu masline
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Paine rulata, cu masline
Am fost mirată când am văzut prima dată o rețetă de pâine cu măsline, dar în cele din urmă, m-am gândit că ar merita să încerc și eu așa ceva. Nu m-am inspirat din rețetele de pe net, pentru că am tot făcut pâine de tot felul și mi-am imaginat că nu ar fi nou decât acest ingredient insolit. Am folosit măsline fără sâmburi, pe care le-am aliniat de trei ori de-a rândul, pe aluat și apoi l-am rulat, pentru a avea o anumită secțiune transversală. Mi-a ieșit exact ce mi-am propus, dar pentru că această pâine mi s-a părut de îndată excelentă, în toate privințele, sunt hotărâtă să repet experiența, dar data viitoare voi răspândi măslinele pe tot aluatul, pentru o nouă impresie și imagine. Din ingredientele de mai jos am făcut 1 pâine la tavă.
INGREDIENTE
Mai întâi, cu câteva ore înainte să frământați aluatul, se clătesc măslinele, sub jet de apă și apoi se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă total de apă.
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face la mijloc o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și se frământă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul. Se adaugă în continuare, puțin câte puțin, laptele cald și se încorporează făina. După ce s-au încorporat toate ingredientele, se adaugă uleiul și se frământă, până ce aluatul se desprinde de mâini și devine elastic și nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la căldură, ca să dospească, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin pentru eliberarea aerului și apoi se întinde o foaie, cam, de 1-1,5cm.
Pe latura mai lungă a aluatului se pun măslinele în șir și se rulează aluatul, cu atenție ca să nu se deranjeze aliniamentul. Se pune apoi al doilea șir de măsline, se rulează din nou și se pune în sfârșit cel de-al treilea șir de măsline (așa cum se poate observa în poze). Se rulează până la capăt aluatul, după care se îndoaie dedesubt capetele și se pune pâinea în tava de copt, unsă cu ulei în prealabil.
Se acoperă tava cu pâinea cu un șervet curat și se mai lasă la căldură, timp de 15-20 de minute, ca să crească. După acest interval de timp, se unge pâinea cu gălbenușul de ou și se presară mix-ul de semințe.
Se dă tava cu pâinea la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos și uniform.
Când pâinea este gata, se scoate din cuptor, se mai lasă 2-3 minute în tava de copt și apoi se scoate pe o planșetă de lemn. Când pâinea s-a răcorit, se acoperă cu un șervet curat, ca să rămână proaspătă și să nu se întărească.
Se feliază numai după ce se răcește complet.
Ingrediente Paine rulata, cu masline
Pentru aluat:
500 grame de făină albă
20 grame de drojdie proaspătă
200-220 ml de lapte cald
1 ou
1 linguriță de sare extrafină
2 lingurițe de zahăr tos
40 ml de ulei de floarea soarelui (2 linguri)
100 grame de măsline fără sâmburi
făină albă pentru frământat și întins foaia pe planșetă
ulei de floarea soarelui pentru uns tava de copt
Pentru decor:
1 gălbenuș, pentru uns
mix de semințe