Paine spic de grau~sau~Pain d'epi

Reteta culinara Paine spic de grau~sau~Pain d'epi din categoria Piine. Specific Franta. Cum sa faci Paine spic de grau~sau~Pain d'epi

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine spic de grau~sau~Pain d'epi

 

''Pain d'epi'' sau.....''Paine spic de grau'' Ce este painea Epi? In franceza ''epi'' este un cuvant folosit pentru a descrie floarea graului.Cuvantul ''pain'' este traducerea cuvantului ''paine '' in franceza. Painea Epi este un fel de paine clasica facuta foarte des de brutarii francezi.Este foarte practica la picnicuri,deoarece cei care mananca au nevoie de bucati de paine si pot sa rupa cu multa usurinta ''boabele spicului de grau'' din care este formata,fara sa faca mizerie.Poate fi considerata o delicatesa in multe brutarii alaturi de varietatea larga de paini originale frantuzesti,de la rolele mici si pana la franzelele cele mai mari. In mod obisnuit brutarii folosesc aluatul de bagheta pentru a face franzelele epi.Un aluat de calitate buna va face ca paine subtire sa aiba o crusta crocanta si cu un miez aerat in interior.In multe brutarii aluatul este lasat la dospit peste noapte astfel incat el primeste o aroma complexa si usor acruta. In timpul sarbatorilor painea epi este gasita in forma de coronita si pregatita asa,este mult mai decorativa. Ca multe alte varietati de paine frantuzeasca,paine epi are cel mai bun gust cand este proaspata.Pe masura ce se invecheste,painea va incepe sa aiba un gust vechi,ranced,textura va deveni mai intai gumoasa,cauciucata si apoi uscata si neplacuta fapt pentru care este recomandat ca painea sa se pastreze in pungi de hartie.Daca este pusa in cuptor la uscat,painea poate fi folosita pe a face crutoane si pesmet. Pentru ca este o paine obisnuita,clasica,poate fi facuta cu usurinta si acasa. si din proprie experienta va zic ca este usor sa faci paine epi acasa si in plus...merita!Este o aparitie stilata si la petreceri,unde poate fi servita alaturi de o multime de creme sau gustari. Savurati! Reteta apartine Juliei Child.

Ingrediente Paine spic de grau~sau~Pain d'epi

7 gr.drojdie uscata

620 gr.faina pentru paine

2 lingurite de sare

300 ml.de apa calduta(70 grade)

putina faina de malai pentru presarat in tava de copt

Categorii