Paine taraneasca, cu iaurt si masline

Reteta culinara din categoria Piine. Cum sa faci Paine taraneasca, cu iaurt si masline

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine taraneasca, cu iaurt si masline

 

Îmi cumpărăsem un cuțit special pentru pâine și abia așteptam să-l testez. Am pregătit această pâine cu iaurt și măsline și am dat-o la cuptor cu o tavă cu apă sub ea, pentru ca aburii să o facă pufoasă, apoi am îndepărtat tava cu apă, pentru ca pâinea să capete acea crustă. A ieșit atât de bună, că s-a terminat într-o seară, noi am mâncat-o cu unt sau cremă de brânză.

 

INGREDIENTE
10 g drojdie uscată activă Pakmaya, 1/2 linguriță zahăr, 400 g făină 000, 300 ml apă călduţă, 2 linguri ulei, 2 linguri iaurt grecesc, 1 linguriţă rasă sare, Măsline negre, după gust, În plus: 60 g făină pentru blatul de lucru, 1 lingură ulei, 1 tavă cu 100 ml apă

Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot dizolvi drojdia în apă călduţă, adaugi zahărul și 100 g făină și amesteci bine. Lași deoparte minim 20 de minute, vom observa că drojdia s-a activat.

Adaugi restul de făină, pui într-o parte sarea, astfel încât să nu atingă decât făina și amesteci. Începi frământarea, adăugând uleiul în fir subțire și apoi iaurtul. Frămânți până obţii un aluat moale, omogen. Ungi cu o lingură de ulei şi acopri cu folie alimentară. Lași la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți cât să-i dai formă.

Îl transferi într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și mai lași la crescut încă o oră.

Crestezi pâinea, după plac, apoi o dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 50 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău). Odată cu pâinea, mai introduci o tavă cu apă, pe care o îndepărtezi după ce s-a evaporat apa.

După ce scoți pâinea din cuptor, o stropești ușor cu apă și o acoperi în unul-două șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/09/paine-taraneasca-cu-iaurt-si-masline.html

Ingrediente Paine taraneasca, cu iaurt si masline

10 g drojdie uscată activă Pakmaya,

1/2 linguriță zahăr,

400 g făină 000,

300 ml apă călduţă,

2 linguri ulei,

2 linguri iaurt grecesc,

1 linguriţă rasă sare,

Măsline negre, după gust,

În plus:

60 g făină pentru blatul de lucru,

1 lingură ulei,

1 tavă cu 100 ml apă

Categorii