Socata, din flori uscate
Reteta culinara din categoria Bauturi. Specific Romania. Cum sa faci Socata, din flori uscate
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Socata, din flori uscate
Socata este o băutură răcoroasă, tradițională românească, foarte apreciata în zilele caniculare de vară. Socata nu este doar o băutură a sfârșitului de primăvară (socul înflorește din luna mai până în luna iunie), se poate prepara și în extrasezon, din flori uscate de soc, care se păstrează în pungi de hârtie, ținute la loc răcoros. Trebuie ținut cont că se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun în plus încă 2-3 flori uscate la rețeta de socată cu flori uscate față de cea cu flori proaspete. Dacă s-au scuturat florile, atunci va trebui să aproximați cantitatea. O inflorescență de soc înseamnă aproximativ 1-2 linguri de flori de soc uscate. Din ingredientele de mai jos au rezultat 5 l de socată.
Ingrediente Socata, din flori uscate
10-12 flori de soc, uscate
500 g de zahăr
5 l de apă
1-2 lămâi
coji de portocală (opțional)
5-6 boabe mari de orez (sau 4-5 g de drojdie proaspătă)