Visinata de casa
Reteta culinara din categoria Bauturi. Specific Romania. Cum sa faci Visinata de casa
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Visinata de casa
Vișinata de casă este o o băutură alcoolică de culoare roşie sau roz, foarte aromată, cu un gust dulce, fructat, care se prepară la începutul verii, din ingrediente simple, fără conservanți și cu un efort minim! Pentru că are un gust dulce, atât datorită fructelor, cât şi datorită zahărului, se recomandă să bem vişinata cu precauţie, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede, efect dat de conţinutul ridicat de zahăr, care accelerează apariţia stării de beţie. După rețeta de vișinată de casă, se pot prepara băuturi similare din altfel de fructe cum ar fi: cireșe, căpșuni, afine, mure, zmeură, coarne… cu zahăr sau miere de albine. Dacă folosiți miere de albine sau zahăr brun, culoarea vișinatei va fi mai închisă. Dacă doriți ca vișinata să păstreze culoarea vie a fructelor, adăugați în damigeană, odată cu fructele, zeama de la o lămâie. Vișinata va avea o culoare frumoasă iar lămâia îi va da un plus de savoare! Vișinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie prea tare, 30-40 de grade, maxim. Este extrem de important să se folosească alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine vișinata. Se lasă la macerat minim 30 de zile, în cămară la întuneric, după care se poate adăuga țuică, pălincă sau vodcă fără arome, după buget și preferință. Se păstrează foarte bine în cămară, la întuneric. Din ingredientele de mai jos au rezultat 5,5 l de vișinată! Am pus vișinata în 10 sticle, de 500 și 700 ml.
Ingrediente Visinata de casa
5 kg vișine
2 kg zahăr (zahăr brun sau miere de albine)
2 l de alcool dublu rafinat de 90 grade
1 l vodka fără arome, de 40 grade (țuică sau pălincă)
2-3 cuișoare (opțional)
1 baton de scorțișoară (opțional)
150 g de zmeură și/sau afine, cireșe negre (opțional)
1 sticluţă de rom (opțional)