Laguiole
Laguiole este o brânză semi-moale, aromată, făcută din lapte de vacă crud, integral, cu o coajă groasă de culoare portocalie deschisă, care devine maro deschis pe măsură ce se maturizează. Interesant este că coaja este atât de importantă încât este interzisă vânzarea Laguiole rasă, iar fiecare bucată de brânză trebuie să vină cu o bucată din coajă. A fost făcut mai întâi de călugări într-o mănăstire locală, care apoi au dat rețeta fermierilor de la munte. Maturarea durează cel puțin patru luni la o temperatură mai mică de 14 °C. Laguiole posedă o textură cremoasă, bogată la interior, care se topește instantaneu în gură, oferind un gust ascuțit, ușor acru. Încercați-l cu vinuri roșii deschise sau vinuri albe seci pentru cea mai bună combinație de asociere. Brânza este folosită în mod tradițional pentru a prepara aligot, un fel de mâncare cremoasă din piure de cartofi și brânză.
Origine: Laguiole
Categorie: Brânză