Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas - Cum se prepara acest Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

 

Se apropie sărbătorile și cozonacul este vedeta meniului tradițional. Andra Mihail ne arată rețeta pentru un aluat fin și bogat cu care vom face cei mai buni și mai pufoși cozonaci. Pentru a obține acest Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas, sunt necesare următoarele ingrediente: făină, zahăr, ouă, unt, ulei, lapte și arome.      

Ingrediente Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas 1200 g făină de grâu 00 14 g drojdie uscată 600 ml lapte 8 gălbenușuri 200 g zahăr 200 g unt 6 linguri ulei coajă de lămâie și de portocale esență de vanilie un praf de sare

Cum se prepara acest Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas:

 Încălzește ușor laptele într-o cratiță.

Separat, într-un bol mic, pune drojdia uscată, 2 linguri de lapte călduț și o linguriță de zahăr. Amestecă puțin și lasă deoparte 5-7 minute.

Peste laptele călduț, pune untul, coaja de lămâie și de portocală, esența de vanilie, un praf de sare și zahărul. Amestecă până se topesc ingredientele. 

Într-un bol mare, cerne făina, toarnă amestecul de lapte și unt, adaugă drojdia și cele 8 gălbenușuri.

Începe să framanti manual sau cu ajutorul unui robot de frământare, pentru aproximativ 10 -12 minute. În momentul în care aluatul devine omogen și legat, încorporează treptat uleiul, frământând in continuare. Aluatul trebuie este gata cand devine elastic, omogen și fin. 

Acoperă bolul cu aluat cu folie alimentară și lasă-l la dospit într-un loc călduț, pentru aproximativ 2 h.

Este un aluat foarte maleabil, gustos care se va desface fâșii la copt.

Încearcă și rețeta de  Cozonac Leopard, foarte aspectuos și  bun sau varianta de Cozonac moldovenesc, foarte pufos.

Îți recomandăm și rețeta de Cozonac cu smantana si nuca, cu un aluat minunat.

Ingrediente Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

Ingrediente Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

1200 g făină de grâu 00

14 g drojdie uscată

600 ml lapte

8 gălbenușuri

200 g zahăr

200 g unt

6 linguri ulei

coajă de lămâie și de portocale

esență de vanilie

un praf de sare

Categorii