Desert prajitura de post, cu gem si nuca

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura de post, cu gem si nuca

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura de post, cu gem si nuca

 

Am făcut această prăjitură după o rețetă veche, din timpul comunismului, rețetă în care folosirea margarinei nu avea o motivație religioasă, ci una economică: untul se găsea foarte greu și foarte rar, așa că se păstra pentru hrana copiilor... Cu toate acestea, prăjitura de față prezintă unele avantaje: este economică și de post. În plus, se face destul de ușor și repede. Este atât de bună și fragedă, încât merită făcută mai des, chiar și în perioadele în care nu sunt restricții alimentare din motive religioase.

Ingrediente Desert prajitura de post, cu gem si nuca

Pentru aluat:

325 grame de făină albă

100 grame de nucă măcinată

175 grame de margarină

1 plic de vanilie

1 praf de sare extrafină

1 plic de praf de copt

50 ml de apă minerală

125 grame de zahăr tos

zeama de la 1/2 lămâie

Pentru umplutură:

1 borcan de gem de gutui (300-350 grame)

100 grame de nucă mărunțită grosier

Categorii