Borș de cartofi, cu multă verdeață și smântână
Reteta culinara Borș de cartofi, cu multă verdeață și smântână din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Borș de cartofi, cu multă verdeață și smântână
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Borș de cartofi, cu multă verdeață și smântână
Mai sunt câteva săptămâni până ce verdețurile aromate și gustoase vor învada piețele și până atunci m-am gândit să postez această rețetă, făcută în urmă cu mai mult de un an, în așteptarea acestora. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.
4-5 morcovi 3 pătrunjei 1/2 țelină mijlocie 2 cepe galbene mici 2-3 căței de usturoi 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui 2 roșii 7-8 cartofi roz sare extrafină piper măcinat 1 litru de borș natural 2 legături de frunze de pătrunjel 2 legături de mărar 2 legături de lobodă 1 legătură de leuștean smântână (facultativ)Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Din când în când se culege spuma care se formează la suprafața oalei.
Se curăță cepele, se taie mărunt și se călesc ușor, până ce se transparentizează. Roșiile se spală, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapă călită, iar la urmă, cine dorește, poate adăuga usturoiul spălat și tăiat mărunt. Se ia tigaia de pe foc când apa lăsată de roșii a scăzut.
Se curăță cartofii se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu rădăcinoasele, atunci când acestea sunt fierte pe jumătate. După două-trei clocote se adaugă ceapa călită cu roșiile tăiate cubulețe și se mai lasă oala pe foc încă două trei clocote.
Se adaugă borșul, se condimentează după gust cu sare și piper și la urmă, după ce se oprește focul de la aragaz, se adaugă verdețurile, spălate, zvântate și tăiate mărunt.
Se pune capacul pe oala cu borș și se lasă 10-15 minute, după care poate fi servit. Cine dorește, poate adăuga smântână. Fără smântână, borșul este de post.
Ingrediente Borș de cartofi, cu multă verdeață și smântână
4-5 morcovi
3 pătrunjei
1/2 țelină mijlocie
2 cepe galbene mici
2-3 căței de usturoi
4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
2 roșii
7-8 cartofi roz
sare extrafină
piper măcinat
1 litru de borș natural
2 legături de frunze de pătrunjel
2 legături de mărar
2 legături de lobodă
1 legătură de leuștean
smântână (facultativ)