Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina
Reteta culinara Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina
Borșul de sfeclă se face mai ales în post, dar cui îi place, îl poate face oricând, iar atunci, nefiind constrâns de reguli și opreliști, îi poate adăuga 1-2 linguri de smântână, ceea ce îi va da un gust deosebit. Folosită încă din antichitate ca medicament, sfecla roșie a ajuns să fie exportată cu caravanele, până în Imperiul Roman și în Grecia. Se zice că împăratul roman Tiberius, a stabilit ca triburile germanice să plătească tribut în lăzi de sfeclă roșie, în loc de pungi cu aur, știind care sunt beneficiile acesteia. Sursă importantă de oligoelemente, vitamine, potasiu și acid folic, sfecla roșie are un conținut bogat în fier, previne bolile de sânge, energizează și mineralizează organismul, tratează leucemia, cancerul de colon, bolile de ficat, de inimă și infecțiile cronice... Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 l de borș de sfeclă.
Ingrediente Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina
1 sfeclă roșie medie
4 cartofi mari
2 morcovi
2 pătrunjei
1/2 țelină mică
2 cepe roșii
1 l borș de putină
ulei pentru călit ceapa
sare
piper
cimbru
1 legătură de frunze de pătrunjel