Instructiuni de preparare
Budinca de orez cu mere
- Se spala orezul in 2-3 ape, se scurge bine si se pune la fiert in apa curata, care sa il acopere cu 1 deget, plus un praf de sare, pentru 10 minute. Daca orezul e prefiert, omitem etapa de fierbere in apa. - Scurgem bine orezul intr-o sita. Intr-un vas, punem 50 g de unt si il topim, adaugam orezul si il lasam 1-2 minute sa se rumeneasca putin fara sa-si schimbe culoarea, apoi adaugam laptele cald si lasam sa fiarba totul la foc mic aproximativ 30 de minute. La inceput mestecam in compozitie pentru ca va avea tendinta sa se ridice si sa curga afara. Cand e gata fiert, adaugam zaharul vanilat si il tragem deoparte, lasandu-l cu capacul pus sa se raceasca si sa se umfle, pentru ca el va mai absorbi din lichid. - Pregatim merele: le curatam de coaja, le spalam si inainte si dupa, apoi le dam pe razatoarea mare. Le amestecam cu 2 linguri de zahar si 2 lingurite de scortisoara si le lasam sa stea ca sa-si lase sucul. - Batem cele 2 oua si un praf de sare cu un tel, pana devin spumoase si isi maresc volumul. Adaugam 1-2 linguri de sirop de agave (eu am pus numai una, dar daca va place mai dulce, puteti pune doua) si continuam sa batem pana consideram ca este suficient de spumos. - Punem ouale batute peste orezul racit, chiar daca mai e putin caldut, si amestecam usor cu o lingura de lemn. - Pregatim vasul pentru cuptor, ungandu-l cu untul ramas, astfel incat sa fie distribuit uniform pe fundul si peretii vasului. Nu punem pesmet sau faina peste, pentru ca va face coaja arsa in timpul coacerii si nu e cazul. - Cu un polonic, turnam jumatate din cantitatea de orez si o distribuim uniform, apoi presaram jumatate din cantitatea de pesmet. - Stoarcem merele cu mana si le asezam pe rand peste orez. - Presaram pesmetul ramas peste mere. - Turnam compozitia de orez ramasa si o nivelam, apoi o punem la cuptorul preincalzit, la foc moderat, pentru 30-40 de minute, pana cand prinde o crusta mai inchisa la suprafata, fara sa se arda. - Dupa preferinta, putem sa-l presaram cu putin zahar brun si scortisoara. - Se lasa sa se raceasca cateva ore (chiar si pana a doua zi), dupa care se portioneaza si se serveste ca desert sau gustare de sine statatoare. E un desert delicios cu un numar mai redus de calorii.