Canelés de Bordeaux
Reteta culinara Canelés de Bordeaux din categoria Dulciuri. Specific Franta. Cum sa faci Canelés de Bordeaux
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Canelés de Bordeaux
Canelés de Bordeaux este denumirea corectă a acestor specialitati frantuzesti de prin secolul al XVII-lea. Se spune ca numele acestei delicatese vine de la formele cilindrice cu striatii (cannelés) in care se coc prajiturelele. O alta ipoteza este ca: Călugăriţele dintr-o mănăstire din Bordeaux, aparţinând Ordinului Bunei Vestiri, au început să coacă nişte preparate micuţe din aluat, folosind gălbenuşurile donate de viticultorii locali care clarifiau vinurile cu albuşuri de ou. Altii spun c-ar fi de fapt urmasul unei prajituri (canole) care se facea in Bordeaux in vremuri vechi. Astăzi, popularitatea micuţelor „canelés” a atins un nivel mondial, sunt iubite şi savurate; încântă şi intrigă deopotrivă, pentru că sunt rumene, crocante, caramelizate la exterior şi moi, suculente în interior; dar şi pentru că prepararea lor e aproape la fel de complicată ca a pretenţioşilor macarons. (surse: wikipedia si simonacallas.com)
Ingrediente Canelés de Bordeaux
1 litru de lapte
4 ouă
100 gr de migdale maginate
200 gr făină
400 gr zahăr
40 gr unt
1 pastaie de vanilie
esenta extract de vanilie
2 linguri de rom - n-am pus deoarece am vrut sa le fac cu fructe rosii
150 gr fructe roșii (opțional)