Ciorba de cartofi, cu urzici

Reteta culinara Ciorba de cartofi, cu urzici din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba de cartofi, cu urzici

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Ciorba de cartofi, cu urzici

 

Îa fiecare primăvară fac măcar două preparate cu urzici, trufandalele de sezon, iar în urmă cu câteva zile am făcut această ciorbă gustoasă. Urzicile au fost culese sâmbătă din pădure de către soțul meu, așa că imaginați-vă cum a așteptat să termin de făcut ciorba, ca să mănânce o porție, chiar dacă se făcuse deja seara...Deși am adăugat roșii și suc de roșii, n-aș putea zice că am acrit-o, ci am lăsat-o așa, cu gustul plăcut, natural al legumelor și al urzicii. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE
6 cartofi roz 3 morcovi 2 pătrunjei 1 felie de țelină 2 roșii 250 grame de urzici 2 cepe galbene 4 căței de usturoi ulei de floarea soarelui pentru călit legumele 1 ardei gras verde 300 ml de suc de roșii sare piper frunze de pătrunjel

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie cubulețe și se călește. cu ceapa și usturoiul.

Se spală roșiile, se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, cu celelalte legume, până ce scade puțin lichidul.

Se curăță bine urzicile de impurități, se spală foarte bine, în 4-5 ape și apoi sub jet, după care se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.

Se curăță cartofii, se spală și se taie sub formă de cubulețe.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală cartofii tăiați cubulețe și se fierb două-trei clocote, după care se adaugă legumele călite și urzicile.

După încă un clocot, se adaugă sucul de roșii și se mai lasă ciorba să fiarbă încă 4-5 minute.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.

La urmă, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă” ciorba se poate servi, eventual cu mămăliguță caldă.

Ingrediente Ciorba de cartofi, cu urzici

6 cartofi roz

3 morcovi

2 pătrunjei

1 felie de țelină

2 roșii

250 grame de urzici

2 cepe galbene

4 căței de usturoi

ulei de floarea soarelui pentru călit legumele

1 ardei gras verde

300 ml de suc de roșii

sare

piper

frunze de pătrunjel

Categorii