Ciorba de cartofi, cu urzici
Reteta culinara Ciorba de cartofi, cu urzici din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba de cartofi, cu urzici
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Ciorba de cartofi, cu urzici
Îa fiecare primăvară fac măcar două preparate cu urzici, trufandalele de sezon, iar în urmă cu câteva zile am făcut această ciorbă gustoasă. Urzicile au fost culese sâmbătă din pădure de către soțul meu, așa că imaginați-vă cum a așteptat să termin de făcut ciorba, ca să mănânce o porție, chiar dacă se făcuse deja seara...Deși am adăugat roșii și suc de roșii, n-aș putea zice că am acrit-o, ci am lăsat-o așa, cu gustul plăcut, natural al legumelor și al urzicii. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
INGREDIENTE
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie cubulețe și se călește. cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, cu celelalte legume, până ce scade puțin lichidul.
Se curăță bine urzicile de impurități, se spală foarte bine, în 4-5 ape și apoi sub jet, după care se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Se curăță cartofii, se spală și se taie sub formă de cubulețe.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală cartofii tăiați cubulețe și se fierb două-trei clocote, după care se adaugă legumele călite și urzicile.
După încă un clocot, se adaugă sucul de roșii și se mai lasă ciorba să fiarbă încă 4-5 minute.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
La urmă, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă” ciorba se poate servi, eventual cu mămăliguță caldă.
Ingrediente Ciorba de cartofi, cu urzici
6 cartofi roz
3 morcovi
2 pătrunjei
1 felie de țelină
2 roșii
250 grame de urzici
2 cepe galbene
4 căței de usturoi
ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
1 ardei gras verde
300 ml de suc de roșii
sare
piper
frunze de pătrunjel