Ciorba de fasole cu leustean
Reteta culinara din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba de fasole cu leustean
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Ciorba de fasole cu leustean
Una dintre cele mai gustoase ciorbe care se prepară în post este aceea de fasole, cu multe verdețuri, în special cu leuștean. Pentru că adeseori apar discuții referitoare la rețete, care sunt diferite în funcție de zonă, cred că e bine de stabilit că, în general, ciorbele nu sunt acrite, ci sunt relativ neutre (adică nu sunt neapărat dulci, dacă nu sunt acre!) și au gustul ingredientului principal. Dacă sunt pe bază de carne, ele au gustul acesteia, dacă sunt din legume, atunci gustul va veni în special de la roșii, ardei, pastă de tomate și verdețuri. Cine vrea, poate acri ciorba, dar la noi, în Moldova, atunci când ciorba se acrește (neapărat cu borș) ea nu se mai numește ”ciorbă”, ci ”borș”. Fiecare zonă are specificul ei, apreciat sau nu, de locuitori ai altor zone, dar cred că este important să respectăm gustul fiecăruia, specificul fiecărei zone și să nu impunem gusturile noastre. Pentru că fiecare face și mănâncă ce-i place, în casa lui. Cel mult, putem să arătăm cum preparăm noi anumite bucate, fără a decreta că ce se face în alte zone este neapărat rău. În ceea ce privește supele, ele sunt, în general, strecurate, cu mai puține legume și verdețuri, mai ușoare și de aceea sunt recomandate în perioadele de convalescență, sau în epuizare fizică. Deși sunt moldoveancă și sunt învățată cu borșurile (mai ales că umplu singură borșul, în casă) nu sunt o mare adeptă a acestora și-mi plac la fel de mult ciorbele și mai ales supele. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă de fasole, de post, cu mult pătrunjel și mai ales cu leuștean. Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care fasolea a stat la înmuiat (peste noapte).
Ingrediente Ciorba de fasole cu leustean
1 kg de fasole
2 morcovi
1 pătrunjel
1/2 țelină
2 cepe
2 roșii
1 ardei gras
1 gogoșar
ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
2 linguri de pastă de tomate
1 legătură de frunze de pătrunjel
1 legătură de leuștean
sare
piper
cimbru