Ciorba de fasole verde cu loboda
Reteta culinara Ciorba de fasole verde cu loboda din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba de fasole verde cu loboda
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Ciorba de fasole verde cu loboda
Pentru că mai găsim lobodă fragedă în piețe, iar în congelator mai am câteva pungi cu fasole verde, puse anul trecut, m-am gândit să fac o ciorbiță ușoară și bună. Inițial mi-am propus să fac doar o oală de 2 litri, dar dacă tot am avut de lucru cu acestea, mi-am zis că merită să dublez cantitățile de legume, ca să fac o oală de 4 litri, așa ca de obicei. Și foarte bine am făcut, pentru că acum ne delectăm mai multe zile cu această ciorbiță cu multă lobodă proaspătă, care primește un gust și mai bun când adăugăm în farfurie 1-2 linguri de smântână. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.
INGREDIENTE
Dacă se folosește fasole verde congelată, se scoate din timp de la congelator și se lasă să se decongeleze natural.
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic și în ulei suficient.
Se spală roșiile, se tai cubulețe și se adaugă în tigaie la călit, unde se țin, pe foc mic, până ce scade lichidul.
Se alege, se spală bine în câteva ape, loboda, se taie și se lasă în așteptare.
Dacă fasolea verde este mai mare, se taie în bucățele mai mici și se adaugă în oala de ciorbă, când rădăcinoasele sunt aproape fierte. Se adaugă și legumele călite pentru încă un clocot. La urmă, se adaugă și loboda tăiată în prealabil, pentru ultimul clocot al ciorbei.
Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel.
Se condimentează ciorba cu: sare, piper și cimbru și după încă 2-3 minute, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul și se lasă ciorba ”să se odihnească” timp de 10 minute, înainte de a fi servită.
Cine dorește, adaugă în farfurie 1-2 linguri de smântână.
Ingrediente Ciorba de fasole verde cu loboda
500-600 grame de fasole verde
3-4 legături de lobodă
2 morcovi mari
1 pătrunjel
1 felie de țeină
1 ceapă galbenă
2 roșii
ulei de floarea soarelui, pentru călit
sare
piper
cimbru
1 legătură de frunze de pătrunjel
Pentru servit:
smântână