Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura
Reteta culinara Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura
Pentru că mai am fasole verde în congelator, mi-am zis că ar cam fi cazul să o folosesc în diferite rețete, ca s-o înlocuiesc în curând cu roadele recoltei viitoare. Așa că deocamdată, cu afumătură și smântână, a ieșit o ciorbiță tare bună. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
INGREDIENTE
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșiile, se taie sub formă de cubulețe și se călesc în tigaie, cu ceapa și usturoiul, până ce scade lichidul.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală și fasolea verde, pregătită dinainte și apoi afumătura, tăiată fin.
După două-trei clocote, se adaugă în oală și legumele călite, pentru încă un clocot și între timp se pregătește smântâna. Se adaugă în smântână zeamă de ciorbă fierbinte, puțin câte puțin, până ce ajunge cam la aceeași temperatură cu aceea din oală.
Se mai lasă ciorba la fiert încă 3-4 minute, la foc mic, după care se condimentează, după gust, cu: sare, piper, cimbru.
Se alege, se spală, se zvântă și se toacă mărarul și frunzele de pătrunjel.
Se presară mărar și pătrunjel tocat, se pune capacul și se ia oala cu ciorbă de pe foc. După 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți, dacă așa se dorește.
Ingrediente Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura
500 grame de fasole verde
3 morcovi
1 pătrunjel
1 felie de țelină
2 roșii
1 ceapă galbenă
4 căței de usturoi
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
250 grame de piept afumat de porc
250 ml de smântână grasă
sare
piper
cimbru
1 legătură de mărar
1 legătură de frunze de pătrunjel