Ciorba de legume, acrita cu suc de rosii

Cum se face sucul de roșii. Reteta culinara Ciorba de legume, acrita cu suc de rosii din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba de legume, acrita cu suc de rosii

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Ciorba de legume, acrita cu suc de rosii

 

Ciorba de legume, acrită cu suc de roșii este foarte gustoasă, potrivită chiar și în zilele de post sau la dietă, având foarte puține calorii. Este o rețetă simplă, se prepară repede și fără prea mult efort. Dreasă cu smântână și servită cu mămăliguță caldă, este excelentă. Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 5 l cu ciorbă.

 

INGREDIENTE
2-3 rădăcini de morcov 1-2 rădăcini de patrunjel 1 bucată mică de țelină (opțional) 1-2 cepe mai mari 3-4 cartofi mai mari (de preferință roz) 1 ardei iute (opțional) 1-2 roșii proaspete (opțional) 1 ardei gras sau capia (opțional) 500 ml suc de roșii sare, după gust piper măcinat, după gust boia de ardei dulce sau iute, după gust (opțional) cimbru proaspăt sau uscat (opțional) amestec de ierburi și mărar (opțional) 3-4 linguri de ulei (pentru sotat legumele) 1 legătură de pătrunjel verde, tocat (pentru servit) smântână (pentru servit)

Pregătirea legumelor. Curățăm ceapa, morcovul, pătrunjelul, țelina și cartofii și le spălăm bine. Spălăm roșiile și le tăiem mărunt, la fel și ardeiul gras/capia. Ceapa o tocăm mărunt, rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință iar cartofii îi tăiem cubulețe nu prea mari. Prefer cartofii roz deoarece nu se sfarmă în ciorbă.

Sotarea legumelor. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Sotăm ceapa împreună cu legumele la foc iute, cam 5 minute după care adăugăm roșiile și ardeiul gras și mai ținem pe foc doar până ce scade zeama lăsată de ele. Amestecăm mereu ca să nu se ardă! Sotarea legumeleor le intensifică aromele iar morcovul dă o culoare deosebită ciorbei!

Observație: Mare atenție să nu ardeți legumele deoarece devin amare!

Pregătirea ciorbei. Într-o oală mare punem cca 4 l de apă, o înfierbântăm, după care adăugăm legumele sotate și lăsăm să fiarbă cam o jumătate de oră. Adăugăm cartofii și mai lăsăm la fiert cam 15-20 de minute. Gustăm între timp ca să vedem dacă cartofii și legumele sunt bine fierte. La final adăugăm o crenguță de cimbru și sucul de roșii și mai dăm un clocot, cca 5 minute. Când este gata oprim focul, asezonăm cu condimente (sare, piper, boia, ierburi), după gust și punem capacul. Dacă nu dorim ca ciorba să aibă un gust prea puternic de la cimbru, indepărtăm crenguța din ciorbă!

Eu am servit ciorba ornată cu pătrunjel verde tocat mărunt, ardei iute și mămăliguță caldă.

Poftă bună!

Ingrediente Ciorba de legume, acrita cu suc de rosii

2-3 rădăcini de morcov

1-2 rădăcini de patrunjel

1 bucată mică de țelină (opțional)

1-2 cepe mai mari

3-4 cartofi mai mari (de preferință roz)

1 ardei iute (opțional)

1-2 roșii proaspete (opțional)

1 ardei gras sau capia (opțional)

500 ml suc de roșii

sare, după gust

piper măcinat, după gust

boia de ardei dulce sau iute, după gust (opțional)

cimbru proaspăt sau uscat (opțional)

amestec de ierburi și mărar (opțional)

3-4 linguri de ulei (pentru sotat legumele)

1 legătură de pătrunjel verde, tocat (pentru servit)

smântână (pentru servit)

Categorii