Ciorba de legume, cu varza acra
Reteta culinara Ciorba de legume, cu varza acra din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba de legume, cu varza acra
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Ciorba de legume, cu varza acra
Sunt un mare amator de supe, borșuri sau ciorbe de legume, cu sau fără carne. Acesta este motivul pentru care m-am gândit să fac o ciorbiță de legume cu varză acră, tocmai potrivită în zilele de post și nu numai. Este foarte răcoroasă și apreciată chiar și în zilele toride de vară. Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 5 l cu ciorbă.
INGREDIENTE
Varza murată o tăiem fideluțe sau o tocăm mărunt, cum ne place.
Curățăm ceapa, usturoiul, cartofii, morcovul, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile și ardeiul iute. Ceapa o tocăm mărunt iar rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință. Ardeiul iute îl tăiem rondele iar roșiile și cartofii, cubulețe nu prea mari. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Sotăm ceapa și legumele la foc iute după care adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar până ce scade zeama lăsată de ele. Într-o oală mare punem cca 4 l de apă, o înfierbântăm, după care adăugăm legumele sotate, cartofii, fasolea păstăi și varza murată tocată și lăsăm la fiert cam o oră. Gustăm între timp ca să vedem dacă legumele, cartofii și varza sunt bine fierte. Dacă ne place mai acru, putem să mai adăugăm moare de la varză și/sau suc de roșii și mai dăm un clocot. Când este gata oprim focul și asezonăm cu condimente, după gust și usturoiul pisat, pentru un plus de savoare.
Observație: Mare atenție câtă sare punem deoarece varza fiind acră, deja conține sare, la fel și moarea!
Eu am servit ciorbița ornată cu rondele de ardei iute, pătrunjel verde, tocat mărunt și cu multă smântână.
Poftă bună!
Ingrediente Ciorba de legume, cu varza acra
1 varză murată, mică
500 g fasole păstăi, din conservă sau proaspătă
1-2 rădăcini de morcov
1-2 rădăcini de pătrunjel
1 bucată de țelină, mai mică (opțional)
1 ceapă mai mare
2-3 căței de usturoi
1 ardei iute (opțional)
1-2 roșii proaspete sau suc de roșii
2-3 cartofi, de preferință roz
1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat
sare, după gust
piper, după gust
boia de ardei dulce sau iute, după gust (opțional)
3-4 linguri de ulei, pentru sotat legumele