Ciorba de legume, dreasa cu smantana si acrita cu moare

Reteta culinara Ciorba de legume, dreasa cu smantana si acrita cu moare din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba de legume, dreasa cu smantana si acrita cu moare

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Ciorba de legume, dreasa cu smantana si acrita cu moare

 

Pentru o trecere mai ușoară la regimul de post, fără carne, lactate și ouă, am făcut o ciorbiță de legume, dreasă cu ouă și smântână și acrită cu moare de varză. N-am mai avut borș, pentru acrit, dar a fost foarte bine și așa, iar ciorbița a ieșit acrișoară și foarte gustoasă... Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE
3 morcovi 2 pătrunjei 1 felie de țelină 2 roșii 4-5 cartofi roz 1 ardei gras 1/2 ardei capia 2 cepe galbene 4-5 căței de usturoi ulei de floarea soarelui, pentru călit 300 ml de smântănă grasă 2 gălbenușuri 750 ml de moare de varză sare piper cimbru 1 legătură de mărar 1 legătură de frunze de pătrunjel

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie mărunt și se călesc cu ceapa și usturoiul.

Se spală roșiile, se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se călesc în tigaia cu celelalte legume, la foc mic, până ce scade puțin lichidul.

Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala de ciorbă, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.

După două-trei clocote, se adaugă legumele călite și apoi moarea de varză.

Se amestecă bine smântâna cu gălbenușurile de ou și se subțiază cu ciorbă fierbinte, până ce ajunge cam la temperatura din oală. Atunci se drege ciorba cu smântână amestecată cu ouă și se mai lasă la fiert încă un clocot-două, la foc mic.

Între timp, se spală, se zvântă și se toacă mărarul și frunzele de pătrunjel.

Se condimentează ciorba, după gust cu sare (dacă mai este nevoie!) piper și cimbru, după care se adaugă mărarul și pătrunjelul tocat. Se ia oala de pe foc, se pune capacul și ciorba se servește după ce ”s-a odihnit” timp de 10 minute.

Ingrediente Ciorba de legume, dreasa cu smantana si acrita cu moare

3 morcovi

2 pătrunjei

1 felie de țelină

2 roșii

4-5 cartofi roz

1 ardei gras

1/2 ardei capia

2 cepe galbene

4-5 căței de usturoi

ulei de floarea soarelui, pentru călit

300 ml de smântănă grasă

2 gălbenușuri

750 ml de moare de varză

sare

piper

cimbru

1 legătură de mărar

1 legătură de frunze de pătrunjel

Categorii