Ciorba din piept de vita, cu legume

Reteta culinara Ciorba din piept de vita, cu legume din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba din piept de vita, cu legume

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Ciorba din piept de vita, cu legume

 

Puțină lume apreciază carnea de vită, deși este foarte sănătoasă și gustoasă, mai ales în supe și ciorbe. Nouă ne place, așa că fac adeseori supe sau ciorbe din carne de vită (prefer de vițel, când găsesc, pentru că este mai fragedă) în special din rasol, sau din piept, așa cum am făcut acum. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă consistentă, gustoasă și sănătoasă.

 

INGREDIENTE
1 kg piept de vită (cu os) 3 morcovi 2 pătrunjei 1 păstârnac 1 felie de țelină 4-5 cartofi roz 1 ceapă galbenă 2 roșii 1 lingură de pastă de tomate ulei de floarea soarelui, pentru călit sare piper pătrunjel tocat

Pieptul de vită se taie în bucăți mai mici, se fasonează, se spală (sau chiar se opărește) după care se pune la fiert, cu 3 litri de apă, la foc iute. Când se formează spumă, se adună și se aruncă, apoi se micșorează intensitatea focului de la aragaz. Dacă pieptul este de vită, va fierbe mai greu, așa că dacă aveți posibilitatea, ați putea să-l preparați mai repede la oala minune, sau la Crock Pot.

Între timp se curăță legumele și se spală. Rădăcinoasele se taie și se lasă în așteptare.

Se taie ceapa mărunt și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia în care s-a călit ceapa. Se lasă tigaia la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii. Atunci se adaugă pasta de tomate și 2-3 linguri de supă și se lasă la foc mic, încă 4-5 minute.

Când carnea a fiert (se verifică, înțepând cu o furculiță) se scoate din oală și se lasă să se răcorească. Zeama se strecoară printr-o sită deasă în care s-a pus și o bucată de tifon, după care se toarnă în oala în care se va face ciorba. Se adaugă rădăcinoasele tăiate în prealabil și se dă oala la foc iute.

Între timp se alege cu atenție carnea de pe oase și se taie cubulețe. Carnea odată tăiată se adaugă în oala de ciorbă.

Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, să fiarbă la foc iute, pentru două-trei clocote.

Se adaugă legumele călite, se condimentează cu sare și piper, iar când cartofii sunt fierți, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat în prealabil și se pune capacul. Ciorba se servește după 10 minute de odihnă. Se poate servi alături un ardei iute (proaspăt, uscat, sau murat). Cine dorește, poate adăuga în farfurie o lingură de smântână.

Ingrediente Ciorba din piept de vita, cu legume

1 kg piept de vită (cu os)

3 morcovi

2 pătrunjei

1 păstârnac

1 felie de țelină

4-5 cartofi roz

1 ceapă galbenă

2 roșii

1 lingură de pastă de tomate

ulei de floarea soarelui, pentru călit

sare

piper

pătrunjel tocat

Categorii