Coliva ca-n banat
Instructiuni de preparare Coliva ca-n banat
Se alege arpacasul si se spala in 7 ape . Se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Foarte important: apa sa fie intr-adevar clocotita. Se fierbe la foc mic si se amesteca rar. Se spumeaza, daca e cazul.
E bine de stiut ca arpacasul se poate si inmuia cate ore bune, caz in care se va reduce cantitatea de apa de la 15 litri la 12 litri.
Se lasa la fiert cca. 3 ore sau chiar mai mult, pana cand bobul "infloreste". Apa, in stadiul asta, e destula, dar nu va ingrijorati, asa si trebuie sa fie deoarece dupa ce sta ajunge sa "inghita" toata apa. In niciun caz nu aruncati apa ce pare sa prisoseasca.
Se adauga zaharul si se amesteca intruna, sa nu se prinda de oala, pentru cca. 30 de minute. Se lasa la racit pana dimineata, cand se amesteca cu esentele si mirodeniile afisate mai sus, dupa gust.
Se orneaza dupa plac, ori numai cu ingredientele afisate mai sus, obtinand astfel o coliva simpla ori ajutandu-va de un model in forma de cruce, cum a facut noi.
Cam asa arata, asadar, o coliva traditionala, facuta in casa, pentru pomenirea celor adormiti.
Ingrediente Coliva ca-n banat
4 kg. arpacas sau grau
2 linguri sare
15 litri apa
3 kg. zahar
2 kg. nuca macinata
200 g. migdale/alune prajite
200 g. cacao
15 sticlute esenta de rom
2 sticlute esenta de vanilie
10 pliculete zahar vanilat
stafide inmuiate in rom
coaja de lamaie, portocale
Pentru ornat:
nuca de cocos
biscuiti macinati
cacao
jumatati intregi de miez de nuca
migdale
bombonele colorate