Coliva de grau
Cum se face coliva. Reteta culinara Coliva de grau din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Coliva de grau
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Coliva de grau
Este Postul Mare al Paștelui și credincioșii duc la biserici colive de grâu, pentru pomenirea celor adormiți întru Domnul, din neamurile lor. Mai întâi să precizăm faptul că există perioade din an când nu se fac colive de grâu și atunci se duc la biserică platouri cu fructe, cozonac, sau chec (pe care ei le numesc tot "colive" de fructe, de cozonac...) probabil pentru că acestea sunt ridicate de preot de pe masă, în timpul oficierii slujbei. De aceea am specificat faptul că este vorba de o "colivă de grâu". Majoritatea gospodinelor fac colive din grâu decorticat (arpacaș) pentru că acesta fierbe mai ușor și mai bine. Și eu am făcut la fel... Pentru mulți, dacă nu este chiar o necunoscută, coliva de grâu pare ceva foarte greu de preparat, dar nu este așa. Iată de ce am scris această rețetă, spre inspirația celor care s-ar încumeta să o prepare. Referitor la originea colivei, prima dată, ea a fost hrană pentru credincioși. În Imperiul Roman, pentru că Împăratul Iulian Apostatul (361-363) a dat ordin să se stropească toate proviziile din piețe cu sângele jertfit idolilor, în semn de dispreț față de credincioși, aceștia au fost sfătuiți de către Arhiepiscopul Eudoxie al Constantinopolului (înștiințat în vis de către Sfântul Teodor) să nu cumpere aceste produse și să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci, prima zi de sâmbătă a Postului Mare a fost închinată Sfântului Teodor, iar coliva a devenit un simbol al credinței în nemurire și înviere și s-a preparat și oferit întru pomenirea morților. Coliva de grâu este de rigoare la înmormântări și parastase, iar în Postul Mare al Paștelui se face și se prezintă la biserică, măcar o dată. În ceea ce privește decorarea colivei, fiecare este liber să o facă după cum dorește. Dacă se face în post, ea trebuie să conțină numai ingrediente specifice acestuia (spre exemplu, jeleurile nu sunt de post, pentru că au albuș de ou, iar făina de biscuiți are atât lapte, cât și ouă). Se poate decora cu: făină de biscuiți, pesmet, cacao, zahăr pudră, nucă de cocos, bomboane, fructe, nuci... Când nu este post, decorul mai poate fi constituit din ciocolată și jeleuri. Din ingredientele de mai jos am făcut o colivă rotundă, într-un platou cu un diametru de 24 cm. Colivele pot avea orice formă (rotundă, ovală, dreptunghiulară, sau pătrată). Am exclus din timpul de pregătire, perioada în care grâul decorticat (arpacașul) a stat la înmuiat.
Ingrediente Coliva de grau
500 grame de grâu decorticat (arpacaș)
250-300 grame de zahăr tos
200-250 grame de nuci
1/2 linguriță de sare
100 grame de stafide
coaja răzuită de la o lămâie
coaja răzuită de la 1/2 portocală (facultativ)
1 sticluță de esență de rom
1 linguriță de esență de vanilie
Pentru decor:
nucă de cocos
bombonele
2-3 mandarine