Coronita festiva(mediu)
Instructiuni de preparare Coronita festiva(mediu)
Se cerne faina intr-un bol,se face o adancitura in faina unde punem untul la temperatura camerei,ouale,sarea si iaurtul si se framanta bine un aluat elastic care se baga intr-o folie de plast5ic si se da la rece atata timp cat pregatim umplutura.
In uleiul incins calim ceapa maruntita ,ardeiul feliat subtire,morvovul dat prin razatoarea cea mai mica`,ciupercile curatate si feliate,usturoiul feliat si la sfarsit se adauga carnea tocata ,amestecand usor pana isi schimba culoarea.Se potriveste gustul de sare,piper si se condimenteaza apoi o dam la racit.Dupa ce s-a racit o amestecam cu cele doua oua.
Din aluatul dat la rece,oprim cca un sfert din el,restul il intindem cu un sucitor,intr-o foaie nu foarte subtire,cca 3-4 mm.Pe mijlocul foii intinse,intindem uplutura de carne,pe mijlocul umpluturii intindem jumatati de morcov fiert pe lungime apoi deasupra presaram patrunjelul tocat marunt,apoi rulam usor.Acest rulou il asezam cu grija intr-o forma de tarta sau vas rotund de yena,uns cu putin unt,incercand sa unim capetele intre ele.
Din sfertul de aluat oprit intindem o foaie din care decupam diferite forme(stelute,brazi,inimioare,clopotei,frunze,etc),pe care le asezam pe ruloul umplut.Dam vasul la cuptor,la foc potrtivit,cca 20 min,apoi cand incepe sa se rumeneasca, o scoatem si ungem deasupra cu ou batut apoi presaram deasupra seminte de susan si dam din nou la cuptor cca 5 min.Se taie felii dupa ce s-a racit putin si se poate servi si ca aperitiv.
Ingrediente Coronita festiva(mediu)
Cantitati aluat;(CCA 12 PORTII)
500 g faina,
200 g unt,
2 linguri iart sau apa minerala,
2 oua,
un praf de sare,seminte de susan,
un ou pentru uns
Cantitati umplutura;
cca 700 g carne amestec(vita+porc)sau carne tocata de curcan,
400 g ciuperci,
0 ceapa mare,
4-5 catei de usturoi,
un ardei gras rosu,
un morcov,sare,piper,condimente amestec(cimbrisor,dafin,oregano,anason,coriandru,busuioc)
o legatura patrunjel verde,
3 morvovi fierti in apa cu sare,
cca 50 ml ulei,2 oua