Cozonac cu aluat oparit

Reteta culinara Cozonac cu aluat oparit din categoria Dulciuri. Cum sa faci Cozonac cu aluat oparit
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Cozonac cu aluat oparit
Cozonac am inceput sa fac acum vreo 11 ani. Nu credeam ca sunt in stare de asa ceva. Mi se parea cea mai complicata reteta. Mi-am luat inima-n dinti si am preparat doar unul, de proba. Cand am vazut cum a iesit si mai ales cand am primit ok-ul din partea familiei, am prins curaj. Acum fac de cateva ori pe an, nu numai de sarbatori.
Ingrediente Cozonac cu aluat oparit
1 kg faina(bine ar fi daca aveti faina Manitoba)
8 galbenusuri+1 galbenus pentru uns
300-350 g zahar
200 g unt gras, moale, taiat cubulete
2 pliculete drojdie uscata sau 50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
1 varf lingurita sare
2 pliculete zahar vanilinat
coaja de lamaie si portocala
1/2 pahar cu lapte
50 g unt
1 pliculet zahar vanilat
200 g zahar
250 g nuca macinata
cacao
1-2 linguri cu pesmet(optional)